IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
12:07 | 30 март 2017
Обновен: 18:12 | 18 март 2024

Стени на сграда от римско време откриха във Варна

Находката е в гръцката махала, в района известен като Петте кьошета

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Стени на сграда от римско време откриха във Варна. Те са дебели до метър и шейсет и височината им е около 3 метра.
 


Находката е открита случайно, при строителни работи в Гръцката махала, в района известен като Петте кьошета. В момента има договор за проучване между археолози и инвеститора, за да може да бъдат изкопани и анализирани останките. Той е със срок на действие две седмици, но проучването може да отнеме и повече време в зависимост от това, което бъде открито.

 


Нужно е и допълнително укрепване на образувалия се изкоп, тъй като той е с дълбочина шест метра. "Учудващо е как стената е толкова добре съхранена, при положение че се намира в един гъсто населен район. Преди време на това място имаше доста масивна сграда, но явно основите й са били плитко вкопани", отбелязват експерти.



Строежът според инвестиционните намерения е на жилищна сграда. Предстои обектът да бъде посетен от комисия от Министерството на културата, за да бъде преценено как находката от римско време може да бъде експонирана. 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов


 

Коментари

Новини Варна