Обявиха носителите на награди "Варна" за култура
Гласува ги ресорната комисия към местния парламент
Публикувана: 10 May 2019 | 10:26

Фотографът художник Гаро Кешишян и Хор на варненските момчета и младежи при Хорова школа „Проф. Марин Чонев“ са лауреати на голямата награда „Варна”. Отличията по традицията се връчват в навечерието на 24 май. В областта на културата ще бъдат наградени творци в 10 категории, които бяха разгледани от ресорната комисия към Общинския съвет. При присъждане на индивидуална или групова награда на повече от един човек/колектив, паричната премия се разделя. 

 

ЛИТЕРАТУРА

Ангел Дюлгеров – за постижения като литературен критик с многобройни публикации в централния и местния печат.

 

ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА

Школа по изкуства за деца и младежи в неравностойно положение „Дедал" с ръководител Дарин Сотиров – за уникалните проекти и дръзновените идеи на младите таланти, школата се е превърнала в един от символите на младежкото творчество в град Варна.

 

ТЕАТЪР

Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – ТМПЦ - Варна – за постановъчен екип, изпълнители и актьорски състав за постановката „Драконът“ от Евгений Шварц.

 

Веселина Михалкова – за блестящо изпълнение в премиерните постановки „Магьосническо езеро“ по А. П. Чехов и „Телефонът на мъртвеца“ от Сара Раул в ролите на Аркадина и г-жа Готлиб.


Пламен Георгиев – за блестящото му превъплъщаване в ролята на Р. Ф. (Ар Еф) Симпсън от мюзикъла „Да пееш под дъжда“ и в ролята на Бил Лезли в „Бащи, лъжи и още нещо“ от Рей Куни.

 

МУЗИКА

Евгения Паскова – старши преподавател по цигулка в НУИ „Добри Христов“, за дългогодишна концертна дейност и педагогически успехи. 

 

ОПЕРА

Екипът на Държавна опера към ТМПЦ – Варна – за постановъчен екип и изпълнители - симфоничен оркестър, солисти, хор и балет на Държавна опера – Варна за мюзикъла „Да пееш под дъжда“ по сценарий на Бети Комдън и Адолф Грийн.

 

Александър Мутафчийски – за режисурата му на спектакъла “Кралицата на Чардаша“ и превъплъщаването му в ролята на Бони.

 

ТАНЦ

Ансамбъл за народни песни и танци „Одесос“ при ОД на МВР – Варна с художествен ръководител Радослав Иванов – за 65-годишнината на ансамбъла и представяне на традиционната българска култура и фолклор на Варненска област по света, на високо художествено ниво.

 

Любомир Кацаров – за принос в развитието на балетното изкуство и педагогическата му дейност (един от първите солист-балетисти на варненска опера).

 

Димитричка Кателиева – за принос към танцовото изкуство в град Варна и работата й с младите хора.

 

КИНО

„4 Френдс студио“ с творчески ръководител Мирослава Арнаудова – Евстатиева – за реализиране на проекта – класическа куклена анимация със заглавието „Вълшебното копче“ и филма „Тайната на Пипин“.

 

Вилиана Кръстева – за въвеждане на нова документална постпродукция – „Репетиция“ по БНТ 2.

 

АРХИТЕКТУРА

арх. Тодор Даскалов – за особен принос в проектирането и реализацията на сгради паметници на културата в град Варна.

 

ЖУРНАЛИСТИКА

Доно Цветков – за принос към електронните медии и 25-годишнината на авторското му предаване „Може би ДА“ за българска поп-рок музика, което се излъчва по Радио Варна на БНР.

 

Виолета Тончева – за постижения в журналистиката, печатни издания с публикации и книги, в областта на литературата и сценичните изкуства.

 

По традиция награда „Варна“ ще бъде връчена в навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

 

Борис Проданов

 

Прочетете още: Гласуваха награди „Варна“ за наука и образование

Коментари ( 0 )