На 102 години почина създателят на Лувъра
Яу Мин Пей е сред най-известните архитекти на 20-и век
Публикувана: 17 May 2019 | 9:08

Яу Мин Пей, чиито модернистични дизайни и престижни проекти го наредиха сред най-известните и плодотворни архитекти на 20-и век, е починал на 102-годишна възраст, предадоха световните агенции.

 

Пей, сред чиито проекти са силно оспорваното обновяване на парижкия Лувър и Залата на славата на рокендрола в Кливлънд, е починал през нощта, съобщи синът му, цитиран от ДПА.

 

Яу Мин Пей, син на известен китайски банкер, напуска родината си през 1935 г. и се мести в САЩ, пише БТА. Следва архитектура в Масачузетския технологичен институт и университета Харвард. След като преподава и работи за американското правителство, започва работа за предприемач в Ню Йорк през 1948 г. и създава собствена фирма през 1955 година.

 

Музеи, обществени сгради, хотели, училища и други структури, които Пей строи по целия свят показват прецизна геометрия и абстрактно мислене, отдаващо почит на светлината. Той работи с камък, стомана и стъкло и, както в случая на Лувъра, често включва стъклени пирамиди в проектите си.

 

Двайсетметровата конструкция от стъкло и метал в прочутия парижки музей е създадена по негов проект и по инициатива на тогавашния френски президент Франсоа Митеран между 1985 и 1989 година.

 

Dnes.bg

Коментари ( 0 )