IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Култура
14:04 | 31 юли 2019
Обновен: 11:34 | 23 март 2024

Проверяваме нивото си на грамотност на Алеята на книгата

Всеки, който дари кръв, ще получи книга

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

По случай десетото юбилейно издание на "Алея на книгата", която се открива на 2 август, организаторите са подготвили интересно предизвикателство. Всеки който има желание да тества знанията си по български правопис и пунктуация, може да се подложи на диктовка или да реши езиков тест и да получи съвети от млади учени на БАН за най-често допусканите грешки. Това каза на среща с журналисти Василка Ванчева от асоциация "Българска книга", органиозатопр на "Алея на книгата". Тестът е част от програмата на Литературния кът в партньорство с Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при Българската академия на науките и е посветено на грамотността.

 

Езиковата проверка ще бъде в събота и неделя, 3-и и 4-и август от 15 до 18 часа. Второто различно събитие за четящите хора е кръводарителска кампания с мотото "Капка кръв може да спаси живот, прочетена книга може да промени живот". Акцията е в знак на подкрепа към здравната система. Всеки, който се включи в нея ще бъде "поощрен" с книга, подарък от българските издателства. Василка Ванчева подчерта, че Асоциация "Българска книга" вече стои зад два панаира на книгата, три алеи, два фестивала, две национални награди и Поход на книгата. В тазгодишното десето юбилейно издание на "Алея на книгата" във Варна ще се включат 52 издателства, от които 6 варненски.

 

"Аз се радвам, че отново във Варна се случва това прекрасно събитие "Алея на книгата" и въпреки определени сложности и трудности в крайна сметка това е едно важно събитие в културния календар на града ни, отбеляза кметът Иван Портних. Радвам се, че интересът към Алеята нараства с всяка година и от гледна точна на издателите и на публиката, която търси своята книга. Надявам се, че в перспектива ще продължим да разширяваме това събитие".

 

Откриването е на 2-ри август от 18 часа. Всеки ден до 18 август от 10 до 22 часа 19 шатри между хотел "Черно море" и Фестивалния и конгресен център ще предложат хиляди заглавия.

 

Традиционно Литературният кът е любима част от "Алея на книгата". Именно там се провежда богата културна програма, която представя българската литературна сцена в цялото й многообразие. Събитията включват още премиери на книги, срещи с писатели и преводачи, дискусии. Има специален модул с активност и за най-малките читатели. Участниците ще получат стикери "Написаното остава. Пиши правилно!", чието предназначение е да бъдат залепени върху табели или надписи на публични места, в които са допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се ще получат и други награди.

 

Участници в "Алея на книгата" - Варна 2019:

Шатра 1 - Варненски издателства

Шатра 2 - Сиела, Хермес

Шатра 3 - Атеа, Коала прес, Изида, Персей, Посоки

Шатра 4 - Бард

Шатра 5 - AMG Publishing, Букборд, Инфодар, Кръгозор

Шатра 6 - Жануа'98, Жар, Кибеа, Клевър Бук

Шатра 7 - Ера, Унискорп

Шатра 8 - Фют

Шатра 9 - Букохолик, Вакон

Шатра 10 - Емас, Рива

Шатра 11 - Агата-А, Дамян Яков, Милениум

Шатра 12 - Жанет 45, Парадокс, Шамбала

Шатра 13 - Лабиринт, Лира Принт, Прес

Шатра 14 - Асеневци, Бяло братство, Хартиен свят

Шатра 15 - Колибри, Прозорец, Просвета

Шатра 16 - Захарий Стоянов, Пан, Труд

Шатра 17 - АйСиЮ, Артлайн Студиос, Про Бук

Шатра 18 - Ина, Миранда, Хелиопол

Шатра 19 - Ентусиаст, Ергон, Инле, Лексикон

Ели Маринова

Снимки авторът

 

21 души са станали жертва на трафик на хора във Варненско през 2018 г.

Коментари

Новини Варна