IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
18:51 | 3 октомври 2019
Обновен: 08:01 | 14 март 2024

Бойко Борисов: Ще осигурим допълнително финансиране за разкопките на праисторическия център Провадия-Солницата

По материала работи: Слав Велев
Бойко Борисов: Ще осигурим допълнително финансиране за разкопките на праисторическия център Провадия-Солницата

Правителството ще осигури допълнително финансиране за довършването на археологическите проучвания на селищната могила Провадия-Солницата. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети „Праисторическия солодобивен център Провадия-Солницата“, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

Това е единственото находище на каменна сол в България като почти в центъра на солното огледало се издига праисторическа селищна могила, а върху нея - тракийска надгробна могила.

 

„Златно време е, нека хората работят. Направете разчетите, парите не трябва да ви спират, ще ги заложим в бюджета за догодина“, заяви премиерът Борисов пред археолозите. Той добави, че обектът наистина е уникален. „Имаме стена на 6700 години и като уточним, че Китайската стена е с 4000 години по-млада, това буди внимание и привлича туристи“, отбеляза българският министър-председател. Според него предложеният от археолозите Музей на солта може да бъде разположен на територията на праисторическия обект. Ръководителят на научния екип, който извършва археологическите разкопки на обекта - проф. Васил Николов заяви, че хората не могат да си представят колко важна е солта – а всъщност без нея не може да се живее.

 

Комплексният праисторически обект представлява останките на най-стария солодобивен център в Европа (5500 - 4200 г. пр. Хр.), превърнал се в първия праисторически град на нашия континент (4700-4200  г.  пр.  Хр.). Състои се от укрепено с каменни стени селище, производствен солодобивен комплекс, ритуално поле и некрополи. Заема площ от около 200 дка.

 

"Това е центърът на европейската цивилизация, не трябва да се подценяваме. В Европа няма нищо по-старо от това селище“, уточни проф. Николов, който заедно с екип от около 60 души започва работа над селищната могила Провадия–Солницата през 2005 г.

 

„Много съм доволен от археолозите, действаме с всички сили“, обобщи премиерът Борисов, изтъквайки важността на археологическите проучвания, които се извършват на редица места в страната.

 

Министър-председателят възложи на министъра на културата Боил Банов заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев да обмислят възможността за обучението на реставратори, след като проф. Николов информира, че има недостиг на такива специалисти.

 

Археолозите разказаха на министър-председателя Бойко Борисов, че изваряването на разсол в керамични съдове е най-ранният регистриран в Европа случай на тази технология за получаване на сол, а Провадия-Солницата е най-древният солодобивен център на стария континент. На обекта засега са установени четири съоръжения за изпаряване на сол, датиращи към късния неолит и късния халколит (5200-4200 г. пр. Хр.).

 

В резултат на труда на археолозите са разкрити останки от три праисторически каменни отбранителни съоръжения по периферията на селищната могила. Продължават и научните издирвания на некропола от по-ранните фази на халколитното обитаване, както и на керамичния производствен център.

 

Министерство на културата (МК) финансира по програма „Консервационно-реставрационни работи“ изграждане на защитно покритие над каменните останки. За целта през 2018 г. бяха осигурени  40 000 лв., а за  2019-а - 46 960 лв. Няколко поредни сезона МК финансира и теренните археологически проучвания на обекта като отделените суми за изминалата година бяха 20 000 лв., а за 2019-а са 30 000 лв.

 

Археологическите проучвания на праисторическия обект заедно с премиера Бойко Борисов посетиха министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на културата Боил Банов.

Коментари

Новини Варна