Изложба икони подреди варненска галерия (СНИМКИ)
Експозицията е съвременен прочит на православната икона, създадена от Атанас Атанасов и Станимир Желев
Публикувана: 12 Nov 2019 | 15:06

С изложба икони на Атанас Атанасов и Станимир Желев отбеляза празника  на Свети Мина и 8-годишния си рожден ден варненската арт галерия „Тереза Зиковска“. Експозицията е своеобразен съвременен прочит на православната икона, създадена според собствените представи на авторите, разкриха самите те за Медийна група „Черно море“.

 

Атанас Атанасов (вляво) и Станимир Желев

 

„Иконите не са копия на съществуващи такива, опирали сме се на образци, но сме ги създали през нашия поглед“, уточни Станимир Желев.

 

Двамата творци са живописци и извън иконописта са много различни като темперамент и изразни средства, но в конкретния проект работят заедно и рисуват иконите, като взаимно се допълват. Казват, че това е един синхрон, който се постига с доста години съвместна работа.

 

 

Що се отнася до идеята да рисуват икони Атанас Атанасов разкри, че двамата още като студенти са се запалили чисто технологично от техния преподавател по технология на живописта. „От чисто любопитство започнахме и се увлякохме“, сподели  той.

 

Специално за експозицията авторите са направили икона на „Свети Мина“, разкри Тереза Зиковска. „Контактът с произведението на изкуството е много важен. Всички икони са красиви и перфектно направени, но един конкретен образ винаги ти проговаря. Мистиката на изкуството е в срещата, защото живота на творбата се заражда тогава, когато има контакт със зрителя и нещо се случва в него“, каза художничката и домакин на изложбата.

 

Тереза Зиковска

 

Творбите ще гостуват в арт галерия „Тереза Зиковска” до края на ноември. 

 

Мариана Стойкова

Снимки Пламен Гутинов

 

 

 
 
 

Коментари ( 0 )