IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
14:02 | 18 ноември 2019
Обновен: 17:36 | 13 март 2024

Живопис на Искра Благоева подрежда Contemporary Space

„Черни картини от радостни събития“ е мотото на експозицията

По материала работи: Слав Велев
Живопис на Искра Благоева подрежда Contemporary Space

„Черни картини от радостни събития” е цикъл от пет живописни произведения, които подготвя за варненската публика Contemporary Space. Откриването на изложбата е на 21 ноември (четвъртък) от 19:00 ч. Творбите са създадени през последните няколко години и със самото си заглавие намеква за противоречиви смисли и противоречиви чувства. Искра Благоева започва да работи върху поредицата още през 2015 г., но сега картините могат да се видят за пръв път в общо пространство, заедно с току що завършените „Лилит и Ева разиграват Адам на комар” и „Да покриеш гениталиите си с листа не е достатъчно”.  


Няма тренд в съвременната живопис, към който почеркът на Искра Благоева да може да бъде отнесен. Още по времето на следването й в Университета за приложни изкуства във Виена тя установява похват на рисуване, който не прилича на нищо, което е модерно, добре прието или се продава лесно. Методът й на живописване може да се определи по-скоро като „графичен” и да се свърже с изкуството на Изтока. Не спазва техническите правила за изграждане на композиция, полагане на боите или позиционирането на платното върху статива. Рисува женски лица така както се полага грим. Използва осветлението при експониране на изложба, като че ли осветява будоар. Когато в работата с обекти й се налага да изреже нещо, ползва скалпел.  

 

Независимо дали прави живопис или други видове изкуства, Искра Благоева работи с широк набор от символи, свързващи различни етапи на световната култура. Тези символи идват от сексуално разкрепостената, но и допускаща крайна жестокост антична митология или от средновековната религиозност, отговорна за загубата на много от женските права. Ползва и символи на съвременността – идващи от модата, отегчението, отчуждението, от бързия начин на живот и недостига на духовност. Събирайки на едно място всички тези препратки, Искра Благоева от дълго време развива и поддържа темата за правата на жените, която остава актуална, независимо от прогреса на света и независимо от трите или четири вълни в развитието на феминизма. Но Искра Благоева се отличава от мнозинството художнички активистки, които дума по дума превеждат феминисткото учение в образ. Тя надгражда смисъл и дава принос като че ли прави дисертация. Правата на жените в работата й са преувеличени – нейните персонажи не просто имат права, но имат повече отколкото се полага извън света на изкуството, който обитават. Те могат да се сърдят, да изпадат в истерия и да отмъщават. Могат да бъдат „кучки“ и няма закон, който да им вмени вина за това.

 

Вокална група Морски полъх отпразнува 25 години от създаването си

Коментари

Новини Варна