IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
14:11 | 19 ноември 2019
Обновен: 15:30 | 10 март 2024

Варненски ученик първенец в национален конкурс за документално кино

Лентата на Стелиан Ганчев е посветена на живота и делото на даскал Ботьо Петков

По материала работи: Слав Велев
Варненски ученик първенец в национален конкурс за документално кино

Стелиан Ганчев, ученик от 11 клас в Първа езикова гимназия във Варна и възпитаник на кино школа „Братя Люмиер“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, бе удостоен с първа награда на Националния исторически конкурс „Надежда за свободата“. Стелиан получи грамота и плакет за своя дебют в документалното късометражно кино, който е посветен на живота и делото на даскал Ботьо Петков. Ганчев се среща с личността на Ботьо Петков чрез разказите на Боян Ботйов, правнук на брата на Христо Ботев - генерал Кирил Ботйов. Благодарение на него и преподавателите си по история и литература в гимназията, авторът на филма дефинира същността на учителя-будител.

 

Освен наградите, връчени в зала „Пленарна“ на Община Варна, Стелиан Ганчев получи и специален подарък от Боян Ботйов, с който той показа своето отношение към сериозната работа на младия кинематографист. „Даскал Ботьо Петков“ е филм, в който зрителите се запознават с богат материал от книги, статии, картини, снимки, свързани с делото на даскал Ботьо. Посланието на лентата е съсредоточено в идеята, че будността е присъща на хората, които се стремят към всенародното развитие, хора, които не търсят облаги, а са готови да подадат ръка на всеки, който се стреми към знание.

Снимки ОДК-Варна - Кадър от филма „Даскал Ботьо Петков“

 

Живопис на Искра Благоева подрежда Contemporary Space

Коментари

Новини Варна