Варненската драма открива 2020-та с Шекспир
Премиерата на „Отело“ е на 20 и 22 януари
Публикувана: 14 Jan 2020 | 15:29

Шекспир е едно добро начало за новата 2020 година в творческия път на Варненския драматичен театър. Създаден през 1921 година, утвърдил се като една от водещите театрални формации у нас, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ е устремен към 100-годишния си юбилей през 2021 година. Към този празничен предел е адресирана и постановката на „Отело“ от Шекспир, чиято премиера предстои на 20 и 22 януари от 19.00 ч. на Основна сцена. Режисьорската трактовка е на изтъкнатия български режисьор проф. Пламен Марков, признат шекспировед, поставял различни заглавия от Шекспир или по Шекспир на сцените на Народния театър, Малък градски театър зад канала, Софийска опера и балет, Театър „Сълза и смях“, НАТФИЗ, също в Добрич, Стара Загора и Варна.

 

Екипът

За сценичното претворяване на „Отело“, в превод на Валери Петров, режисьорът работи в екип със сценографката Мира Каланова, костюмографката Габриела Кърджилова, композиторката Петя Диманова и хореографа по сценичен бой Камен Иванов. Асистент режисьори са Николай Кенаров и Траяна Минкова, а за консултант по африкански театър е привлечена Бистра Окереке. В ролята на разкъсвания между любовта и ревността Отело се превъплъщава Симеон Лютаков, създал през последните години много интересни образи на театралната сцена, филмовия и телевизионния екран. Ролята на неговата вярна съпруга и невинна жертва Дездемона е поверена на младата Полина Недкова. Образът на коварния злодей Яго, адютант на Отело и двигател на трагичните събития в пиесата, защитава преподавателят в Пенко Господинов, свързал значителна част от творческия си път с Варненския драматичен театър. Лейтенант Касио, антипода на Яго, пресъздават ярките млади варненски актьори Ненчо Костов и Станислав Кондов. Стоян Радев изгражда образите на венецианския сенатор Брабанцио и неговия брат-близнак Грациано. Участват още: Валентин Митев, Цветина Петрова, Адриан Филипов, Валери Вълчев, Ивайло Иванов, Николай Кенаров, Константин Соколов, Гергана Арнаудова, Пламен Димитров, Бистра Окереке и Мария Коса.

 

Историята

За постановката, която ни очаква на варненска сцена проф. Пламен Марков иронично отбелязва: "Пиесата „Отело“ се отнася за „ревността, онова чудовище зеленооко, което прави смешни тез, които му служат за храна!“ Пиесата „Отело“, даже чичо Гугъл знае, е за възрастен черен мъж, който в изблик на неоснователна ревност, удушава красивата си млада бяла жена. Пиесата „Отело“ е за свръхзлодея, свръхинтриганта Яго, който преуспява в своите пъклени планове да руши щастието на другите. Какъв прекрасен сюжет за сериал за домакини, за комикс, за антирасистка пропаганда!“.

 

"Отело" в 100-годишната история на варненския театър

 

Летописът на Варненския драматичен театър сочи, че пиесата се е играла за пръв път още в началото на варненската театрална история в сезон 1922-1923, като режисьор в бил самият Стоян Бъчваров.

 

Втората постановка в сезон 1945-1946 е режисирал Изидор Хершкович, а проф. Пламен Марков прави своя прочит в сезон 2019-2020.

 

Интересен факт е, че тази трета постановка на „Отело“ се реализира почти век след първата среща на варненската публика с великата Шекспирова творба.

 

С изложба на Иван Димитров – Вака Галерия 8 открива арт сезон 2020

Коментари ( 0 )