IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
14:40 | 11 февруари 2020
Обновен: 08:04 | 20 април 2024

Групово посещение на Шкорпиловата базилика край Аспарухово ще има в събота

"Опознай Варна" канят варненци да разгледат археологическия обект

По материала работи: Слав Велев
Групово посещение на Шкорпиловата базилика край Аспарухово ще има в събота

Групово посещение на Шкорпиловата базилика организира страницата "Опознай Варна" тази събота, 15 февруари. Археологическият обект се намира в местността Джанавара край варненския квартал Аспарухово. Датира от V век и е част от голям раннохристиянски комплекс с манастир. Организаторите уточняват подробности: "Сборният пункт е спирка "Джанавара" (спирка "Лазур" - първата спирка на влизане в кв. Аспарухово), а началният час е 11:00. От там ще тръгнем пеша и след около 35-40 минути леко ходене ще сме на обекта. Ако има желаещи, могат да се включат и директно на поляната пред базиликата в 11:30 часа. За трудноподвижни хора ще има осигурени автомобили, които ще тръгнат от сборния пункт до спирката. Няма такса, всичко е безплатно, идеята е да опознаем Варна", споделят още организаторите.

 

От научна гледна точка обектът е много важен, защото е свързан с историята на древния град "Одесос" и дава много информация за ранното християнство по нашите земи. Комплексът е бил обитаван от християнски монаси. Тъй като архитектурата му е доста странна за Балканите, а има известни паралели в източните римски провинции, се предполага, че става дума за група християни от Близкия Изток. Храмът е просъществувал около два века. Разрушен е бил в началото на VII век, при голямото нашествие на авари и славяни.

 

Първите археологически разкопки са направени преди 100 години от братята Шкорпил. В скришно помещение те откриват три реликвария - златен, мраморен и сребърен, поставени един в друг. В тях са лежали мощите на неизвестен светец. 

 

Варненка постави къщички за кучета в центъра на Варна (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна