IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
14:59 | 18 февруари 2020
Обновен: 13:04 | 25 април 2024

Мозайка на Страхил Найденов представя галерия „Ларго“

Изложбата се казва „Градът“

По материала работи: Слав Велев
Мозайка на Страхил Найденов представя галерия „Ларго“

Самостоятелна изложба – мозайка на плевенския художник Страхил Найденов подготвя галерия „Ларго“. Откриването е в петък, 21 февруари от 18:30 часа. Изложбата се казва „Градът“. В своето творчество авторът ползва класическата мозаечна техника, т.нар. директна техника, разказва галеристът Нели Вълчева. При нея мозайката се реди директно, във вида, в който ще се вижда/ възприема. Страхил ползва в работата си естествени материали – варовик, гранит, мрамор. За акценти ползва и стъкло, керамика, полускъпоценни камъни – лазурит, ахат и други. В работата си той не използва готови, купени тефери (оформени парченца мозайка), а работи с големи парчета камък, от които сам си изсича такива парчета мозайка, каквито му трябват в процеса на създаването на дадена творба. По този начин той може по-свободно да реализира своите идеи, без да зависи от размера на мозайката, играейки си с големината на тефера, който в една творба може да варира от 5 милиметра до 2 сантиметра. Така Страхил избягва монотонността на изображението, получава повече динамика и разнообразие в композициите на своите мозайки – картини.

 

Идеята за изложбата „Градът“ отлежава 4 години в главата на Страхил. При срещата си с галериста Нели Вълчева по време на неговата самостоятелна изложба в Двореца в Балчик през лятото на 2019-та година, тя го кани да направи изложба в галерия „Ларго“, като му предлага изложбата да е концептуална, цялостна, посветена на една тема. Плевенчанинът приема идеята на драго сърце, използвайки случая да реализира обмисляната през тези 4 години тема за Града. Цикълът започва с една по-стара творба, наречена „Алма Матер“. В нея и последващите творби художникът разработва темата за началото, възникването на града – първо живота в пещерите чрез стилизирани пещерни рисунки в някои творби, после излизането от пещерите, възникването на първобитните села, после постепенно превръщането на селата в градове.

 

 

В цикъла „Градът“ Страхил Найденов работи по уникален и различен начин своите мозаечни пана. В работите му ще видим нещо нетипично за мозайката – той използва много свободно пространство в творбите си, те „дишат“, олекотени са, тъй като липсва тежестта и плътността на класическата мозайка. Тези свободни пространства са изпълнени в бяло и това придава лекота и свобода на творбите, не ги сковава и затваря в рамка. По този начин плевенчанинът успява да ни внуши идеите си за Града – място с много съдби, много пътища, тръгващи в различни посоки, място за полет и смирение, за общуване, срещи и раздели, туптящо с ритъма на човешките сърца.

 

Страхил Найденов е роден на 02 септември 1973 година в град Плевен.

 

Работи в областта на мозайката, 3D мозайката и скулптурната мозайка. В своите творби използва естествени камъни, минерали и керамика.

 

Страхил има над 10 самостоятелни изложби, някои по- важни от които: Художествена Галерия Русе (2018), Арт Фалерия „Сигна“, Пловдив (2018), Изложбени Зали Рафаел Михайлов, Велико Търново (2019), Арт Център Къща на Художниците, Плевен (2019) и др. Участва в множество национални и международни изложби и конкурси, някои от които: Осмо и Девето биенале на малките форми, Плевен, участие в изложба „Съвременни тенденции“ в галерия „Мерлино“, Флоренция, участие в изложба „Художествени връзки“- галерия „Мерлино“, Флоренция, участие в Международно биeнале Art Olympia (2017, 2019) в Токио, Япония, участие в „The Art Box Project Basel“, Базел, Швейцария (2017) и „The Art Box Project New York“, Ню Йорк, САЩ, (2018), участие в Трето годишно шоу за мозайка, Орегон, САЩ (2017), участие в Изложба Българско Монументално Изкуство - Галерия на Български Културен Институт- Прага, Чехия (2018), участие в Белградски Фестивал на Мозайката „Heritage House“ –Белград, Сърбия, (2018) и др. През 2017 г. печели награда за финалист в Международното биeнале Art Olympia в Токио, Япония. Живее и работи в Плевен.

 

 

Годишна изложба от бижута показва галерия „Папийон“

 

Коментари

Новини Варна