IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
16:05 | 18 март 2020
Обновен: 17:05 | 17 април 2024

Българчета от цял свят гледат приказките на Варненския куклен театър

Онлайн представленията са привлекли нови приятелчета

По материала работи: Юлиян Атанасов
Българчета от цял свят гледат приказките на Варненския куклен театър

Куклен театър в условията на карантина е нещо съвършено ново за всички – актьори, деца и ръководство. Вече анонсирахме онлайн представленията на Държавен куклен театър Варна, но никой не е и предполагал, че заедно с дежурната детска публика, която пълни залите всяка седмица при обичайна обстановка, в страничката на културната институция във Фейсбук ще дойдат стотици нови деца. Това каза Дарина Докова - връзки с обществеността  в Кукления театър. Целият екип, начело с директора Вера Стойкова радват младите си приятели всеки ден.

 

„Инициативата е на всикчи в екипа, отбеляза Дарина Докова. Идеята тръгна оттам, че в събота и неделя, в 11 ч. когато обикновено имаме спектакъл, решихме да има „Приказка за теб”. Като видяхме обаче какъв висок интерес има, решихме да подготвим версии онлайн. Оказа се, че ни гледат много деца от цялата страна и дори от света. Българчета, които никога не са гледали куклен театър, го преоткриват в тези дни на изолация от в къщи. Приказките разработваме екипно, вземаме решения и ги правим. Тва не е точно куклен театър, но е доброволен труд на актьорите. Въпреки, че пускаме записите в определени часове, те могат да се гледат по колкото пъти искат децата. Достъпът е напълно безплатен. Имаме интерес от училища, в които учат българчета в Германия, САЩ, Англия и др. В много градове самите детски гадини споделят страницата ни към родителите, за да могат да гледат техните деца – от Русе, Разград и другаде. На децата им е скучно у дома. Затова решихме и през седмицата да измислим задачки и занимавки за малчуганите. Затова от днес пускаме „Детска театрална занималня”. Тук вече идеите и реализацията са на самите актьори. Всеки в къщи сам ги разработва, снима с телефон и пуска.

 

 

Ето например колегата Галин Гинев е записал видео -– как да си направим маска сами – и да е полезна, и да е весела. Всеки делничен ден (от понеделник до петък) в 10 ч. и 15 ч. ще се пускат интересни занимавки, направени от в къщи от актьорите на Кукления театър.

 

Приказките в събота и неделя си остават. Снимат се по друг начин с всички мерки и правила за безопасност. Има и участие на кукла. Децата много им се радват. „Приказка за теб“ се заснема на професионално ниво, защото там видеозаснемането и монтажа прави Тодор Тодоров, носител на „Икар“, допълни Докова.

 

Целият екип очаква с  нетърпение да приключи извънредното положение, за да се завърнат децата в залата. На актьорите им липсва контакта с тях. „Дай боже и нови родители да поведат за ръчица нови деца в залата на Кукления театър, каза още Дарина Докова като пожела здраве на всички и сподели радостта си от това, че работи с истински сърцати колеги професионалисти.

Ели Маринова

 

Тук може да гледате приказките всеки ден.

Варненската драма с Online платформа за представления

Кукленият театър - с приказки за децата в социалните мрежи

Коментари

Новини Варна