Изплащат три минимални работни заплати на артистите у нас
Това заяви министърът на културата Боил Банов
Публикувана: 10 Apr 2020 | 9:44

"Държавните културни институти се обезпечиха до 6 месеца, за да нямат притеснения когато подновят срещите си със зрителите. В свободния сектор, в който са заети художници, музиканти, актьори, огромна група хора, ще се приложи за най-нуждаещите се следната мярка. За времето на извънредното положение за 2 месеца плюс още един след това ще се осигури по една минимална заплата плюс осигуровките". Това заяви министърът на културата Боил Банов.

 

"Това е една много важна подкрепа, за да се премине през извънредното положение“, посочи още той.

 

"Това не е социална помощ. Това е грижа в една тежка ситуация", каза Банов.

 

От подкрепа ще могат да се възползват артистите, които са били с доходи под 1000 лв. на месец през 2019 г. 

 

Министърът на културата беше категоричен, че се разработват механизми и за след извънредното положение.

 

"Обмисляме да увеличим бюджетите на културните проекти по Национален фонд "Култура", каза той. И уточни, че целта е да се даде възможност за много проекти чрез Национален фонд "Култура" към Министерство на културата. Банов допълни, че идеята е да се увеличат първо бюджетите на тези проекти.
 

Досега 10 % от стойността на всеки един проект беше за административни разходи, т.е. за хората, които го движат и измислят. Сега в тази ситуация ще преценим заедно с моите колеги дали да бъдат 25-30% административни разходи, за да създадем устойчивост", каза още Банов.

 

По думите му проектите ще бъдат удължени във времето, за да може има стабилност на екипите, които участват вътре. "Мислим и занапред, много ключови решения има за момента. Благодаря много на премиера, който постави тази задача да разработим със свободните артисти проект краткосрочен и дългосорчен, който да даде устойчивост. Не просто да спасим сектора, а да дадем възможност за развитие. Благодаря и на министър Сачева", допълни още министърът на културата.
 

Той благодари и на всички артисти в България за активността, за съхраненото самочувствие и за визията в бъдещото. "Това не са социални помощи. Това е подкрепа в момента. Специално искам да благодаря на Христо Мутафчиев, който надявам се да ми се обажда по-рядко, по десет пъти на ден ми звънеше, включително за свободните артисти и за държавния да иска и изисква решения. Надявам се, че той ще бъде доволен и щастлив от днешното решение, доколкото можем да бъдем щастливи в една такава ситуация", допълни още министър Банов.

 

 

 

Коментари ( 0 )