IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
13:47 | 15 май 2020
Обновен: 06:28 | 10 април 2024

Романси и канцонети на живо ще радват утре вечер варненци от Балкона на Театъра

Точно в 18 ч. солистите на Държавна опера – Варна, Ирина Жекова – сопран, Гео Чобанов – бас и Пламен Димитров – баритон в акомпанимент на пиано от Жанет Бенун, ще започнат своите повдигащи духа изпълнения

По материала работи: Ставри Таргов
Романси и канцонети на живо ще радват утре вечер варненци от Балкона на Театъра

Любимото на варненци оперно изкуство намери своя нов път към многобройните си почитатели – срещи на открито на необичайни места. С изненадващия концерт от Балкона в Деня на Европа Държавна опера – Варна, стана пионер в това общуване от нов вид. Площад, пълен с аплодисменти и над 50 000 гледания на стрийминга на концерта е равносметката от този първи концерт.

 

Вторият съботен площаден концерт, вече под името „Арии от Балкона“ ще радва меломаните утре, 16 май от 18 ч. Зад балюстрадите на елегантния балкон ще излязат солистите на Варненската опера Ирина Жекова – сопран, Гео Чобанов – бас и Пламен Димитров – баритон. На пианото ще акомпанира Жанет Бенун.

 

Ще прозвучат любими арии и дуети от „Дон Жуан“ на Моцарт и „Любовен еликсир“ на Доницети. Ще има и испанска страст с „Ла спаньола“ от Винченцо Ди Киара, и оперетна приповдигнатост с моменти от  „Холандската женица“ на Имре Калман. Ще чуем и задушевния руски романс с „Я встретил вас“, а и един от романсите-химни на руската емиграция, създадената от Борис Фомин през 1920 г. „Дорогой длинною“.

 

Финалът ще дойде с искрящата неаполитанска канцонета „Фуникули, фуникула“, написана през 1880 г. от Луиджи Дендза специално за първите дни на техническото чудо от ония времена - фуникулера, който изкачвал туристи от подножията до върха на Везувий. С много усмивка, изпълнителите ще предадат посланията за радост от живота от високата точка на Балкона на емблематичната сграда на Варненския театър.

 

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна