Удостояват Кирил Аспарухов с нагарада "Златен век"
Призът на Министерството на културата, настигна и най-известния шоумен от Петрич до Варна
Публикувана: 24 May 2020 | 9:39

Поетът, журналист и шоумен Кирил Аспарухов е отличен с награда "Златен век" - сребърен. Призът на Министерстовото на културата се връчва ежегодно по повод Празникът на българската култура и славянската писменост - 24 май.

 

Сред призьорите тази година  са още естрадните легенди Васил Найденов и Мими Николова.


 
Заради извънредната ситуация с Ковид-19 официалната церемония ще се състои през есента.


Освен Кеца, Огърлие "Златен век" и парична награда са присъдени на цигуларят Минчо Минчев, пианистката Милена Моллова, диригентът Йордан Дафов и оперната певица Александрина Пендачанска.
 
 
"Златен век" - звезда и парична премия получават певицата Мими Николова, композиторите Недко Трошанов, Любомир Денев и Христо Йоцов, актьорът и водещ на „Минута е много“ Петър Вучков, писателят Трендафил Василев, директорът на музея "Васил Левски" в Карлово Дора Чаушева, шефката на Аполония Маргарита Димитрова, хореографът на балет Арабеск Мила Искренова.

 

Кирил Аспарухов е най-известният варненски шоумен. Накратко биографията му изглежда така: Роден е в Петрич – перлата на българския Юг, шлифован в Долината на голямата химия – Девня, където 18 години е проектант и главен специалист направление „Култура”. Строителен инженер по образование, поет по душа, журналист и телевизионен водещ по неизбежност, танцьор по темперамент, шоумен по необходимост – това е той. "Някои твърдят, че съм се родил късно, други – много рано, за да бъда такава енциклопедична личност, казва за себе си Аспарухов, който е автор на 20 книги със стихове.

 

Слав Велев

Коментари ( 0 )