Арт салонът на Варненския апелативен съд е номиниран за проект на годината 2019
Класацията е на Фондация "Лале"
Публикувана: 23 Jun 2020 | 15:09

Арт салонът на Варненския апелативен съд е един от 28-те номинирани за проект на годината 2019 на Фондация "Лале".

 

В представянето ни от неправителствената организация припомнят, че галерията има за цел, от една страна да представя творбите на младите автори в неравностойно социално положение от Школа „Дедал“, а от друга – да създаде необичайна обстановка за служителите и посетителите на съда, която да „смекчи“ работата по тежките проблеми, които институцията решава.

 

Човекът, издигнал номинацията, е Дарина Иванова от Морски клуб „Приятели на морето“ - Варна. Тя отправя пожелание към малките артисти: „Да са все така смели в работата си, защото страхът изяжда душата“.

 

В момента в арт пространството на петия етаж в Съдебната палата е подредена втората част от изложбата „Петното Пльок“.

 

В 30-те платна авторите експериментират в съвременната абстрактна живопис. Талантливите и изобретателни деца от „Дедал“ имат свое запазено място – собствена галерия в Апелативен съд – Варна. Салонът им дава не просто поле за изява, но и възможност за развитие. Това е 10-тата им юбилейна изложба тук.

 

Нашите партньори от „Дедал“ са номинирани и за Международния кинофестивал за късометражно кино на млади автори „Карантината“ 2019. Целите са:  опазването на рибарско селище „Карантината“ като част от съвременния български фолклор, поминъка на рибарите и техния бит; стимулиране на доброволчеството в артистичните младежки среди и популяризиране на творбите на младите автори.  

 

Проект на Годината на Фондация Лале е годишна награда за най-добрите проекти на граждански организации в социалната сфера.

 

„Идеята е да отдадем публично признание на хората, които работят за подобряване на живота и възможностите на другите“, казват от организацията. Членове на журито са представители на водещи бизнес компании, медии, дипломати и хора на изкуството.

 

Инициативата се провежда за 15-та поредна година. Наградата е специално изработена от проф. Георги Чапкънов. Церемонията по връчването на годишните награди е на 8 юли 2020 г.

 

Черно море

 

Коментари ( 0 )