IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
09:56 | 5 юли 2020
Обновен: 13:36 | 17 март 2024

Иван Иванов – Ивани със самостоятелна изложба „4 х 7“

Акварел, рисунки, метални релефи и кавалетна пластика показват част от пластическото многообразие в работата на варненския скулптор в ГХГ „Борис Георгиев“ – Варна

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка Александър Николов.

Една въздействаща камерна изложба представя от 7 юли в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна ,утвърденият варненски скулптор Иван К. Иванов – Ивани.

 

Това е петата самостоятелна изложба на артиста – увертюра към подготовката му за бъдеща юбилейна експозиция, вероятно подобна по мащаб на запомнената юбилейна изложба от 2012 също в ГХГ – Варна.

 

Присъщото за Ивани многообразие на пластическото себеизразяване е разгърнато в селекция от 28 работи - по 7 във всяко от четирите изобразителни направления, в които той твори - акварел, рисунки, метални релефи и кавалетна пластика.

 

Всички творби ни срещат с откровението на автора, че човекът е едно с природата, живее с нейната сила, тайнства, многобройни състояния и прояви. Ивани живее сред природата и опознавайки я, черпи вдъхновение за жанровото и стилово-пластично многообразие на своето изкуство.

 

Той работи и графика, и декоративна керамика, мозайка, металопластика и дървопластика, като скулптурата остава негово амплоа. Неговите творби са обществено достояние, немалка част са частно притежание и се намират в цялата страна и в чужбина.   
                                                                                                       
Изложбата представя изкуствоведът Румяна Иванова:

 

„Изложбата „4 по 7“ по визия съществено се различава от предходната, юбилейна изложба, която пространно разгърна идейно–пластичния калейдоскоп на творческите дирения на Ивани с превес на скулптурата. Сега той целенасочено е редуцирал и се себеразкрива в уловени стоп-кадри от все по-бързо въртящата се лента Живот.

 

Късчета неподправена реалност в откровено непретенциозни образни знаци - спрени мигновения в бързата следа с туш-перо върху белотата на къс хартия или пък - акварелни фрагменти от чезнещи съновидения…

 

Трайни знаци на  духовни послания и състояния с безкомпромисно потърсена точност на изказа и в бронзовата камерната пластика – кръгла скулптура и релеф. Иван не се оставя на автостереотипа, отработения ход, чужд е на самоцелни пластически ефекти, ексцентризъм и впечатляващо лустро.

 

Той върви в единствено негов път с несломено любопитство към безкрайните възможности за пластическа изразителност на разнообразни средства и материали, ентусиазирано експериментира, натрупа професионален опит и умение, познание и мъдрост.

 

Негово неотклонно следвано житейско верую е да намира смисъл и удовлетворение в творческото съзидание и с работата си да оставя трайна, духовна диря.“

Иван Иванов – Ивани е роден  на  16  март  1942 в София. Завършва висше художествено образование във Великотърновския университет  ”Св. св. Кирил и Методий” през 1969.

 

Активно участва в големите  художествени изложби у нас, в представителни и колективни изложби в чужбина – Германия, Белгия, Полша, Русия, Чехия, Италия и др., както и в международни симпозиуми по скулптура – Бургас 1976, Антверпен 1978, в националната изложба „Скулптура и декоративна пластика на открито” във Варна – 1973, 1975, 1978.

 

През 2015 участва в пленер по скулптура в камък на фондация „Св. св. Константин и Елена” с творбата „Риби”. Член на СБХ. Негови творби притежават Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, ГХГ „Борис Георгиев”– Варна, художествените галерии в Шумен, Добрич, Пловдив, Габрово, Плевен, Монтана, Хасково, Димитровград, Ямбол, Велико Търново, Смолян, Разград, частни колекции у нас и в чужбина.                                                                                            

 

Самостоятелни изложби:

 

1982 София, „Руски“ 6                       
1999 Варна, ГХГ „Борис Георгиев“                  
2004 Варна, ГХГ „Борис Георгиев“                                         
2012 Варна, ГХГ „Борис Георгиев“ юбилейна изложба              
2020 Варна, ГХГ „Борис Геортиев“  камерна изложба „4 х 7“     

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна