IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
13:17 | 3 август 2020
Обновен: 08:18 | 17 март 2024

Изложба на геометричното изкуство „Отвъд хоризонта“ тръгва от ГХГ - Варна

Тя е съвместен проект и събира работата на 7 автора, родени и отраснали край морския бряг, и техните търсения в полето на геометричната абстракция

По материала работи: Ставри Таргов
Изложба на геометричното изкуство „Отвъд хоризонта“ тръгва от ГХГ - Варна

Изложба на геометричното изкуство „Отвъд хоризонта“ се открива на 4 август от 18:00 в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна. Тя е част от проект, включващ и творчески ателиета, който ще се базира в морската столица до 23 август, а след това ще замине за Бургас и София.

 

Организатор на проекта и ръководител на детските ателиета, които са част от него, е Георги Димитров, председател на сдружение "Нонсофия". Това е художествена платформа, посветила дейността си на утвърждаването на геометричното изкуство в България от 2010 г. насам.

 

Тя е първата и засега единствена нестопанска организация в страната, която е осъществила редица проекти, свързани с популяризирането на това малко познато у нас естетическо направление в изкуството. Особено внимание сдружението отрежда на работата с деца.

 

Друга основна цел на сдружението е да поставя все по-категорично България на международната карта на геометричното изкуство, като си партнира със сходни чуждестранни организации и представя работата на български художници извън страната.

 

Участниците в проекта се надяват да направят този тип изкуство по-разпознаваемо за варненската публика, като я запознаят с универсалността на неговите принципи в различни художествени медии. Зрителите ще имат възможност да изпробват своето въображение и рационално мислене в една сравнително екзотично за нашите географски ширини естетическо поле.

 

Поради своето свободно за интерпретация съдържание, проектът е подходящ за всички възрастови групи и има за цел да обогати техните познания по естетика на модернизма и съвременно изкуство.

 

Концепцията на проекта „Отвъд хоризонта“ представя неговия инициатор Георги Димитров: „Както става ясно от самото заглавие, изложбата изследва когнитивното въздействие на тази своеобразна метафизична величина върху въображението на авторите или казано по друг начин, върху тяхното концептуално мислене.

 

Основен мотив за осъществяването на тази изложба е провеждането на образователни ателиета с деца във възрастовата група между 5 и 11 години. В рамките на изложбата се предвиждат няколко отворени работилници, в които децата ще опознаят и приложат в работата си принципите на геометричното изкуство.

 

В занятията ще се наблегне и на теорията на цветовете, разнообразието в техниките, представени в експозицията, умението децата да изразяват позиция и да я аргументират, да се отнасят уважително помежду си и др. Проектът също така цели да консолидира няколко поколения български творци в групова експозиция под общия знаменател на геометричната абстракция и да представи творчеството им пред родна публика.

 

Това са седем автора, сред които личат имената на вече утвърдени в страната и чужбина творци, но и на такива, които ще дебютират именно в настоящия проект: Борис Далчев, Виктор Влаеску, Георги Георгиев, Георги Димитров, Георги Янакиев, Камен Калев и Стойко Даскалов.“

 

Георги Димитров е възпитаник на Бургаската хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий”, по-късно завършва Международни отношения и политически науки в Университета Виктория, Уелингтън. След няколко години учение и работа в Африка, Америка и Нова Зеландия се завръща в България през 2004 г.

 

Оттогава организира и участва в редица изложби в страната и чужбина. Член на СБХ, основател на платформата “Безпредметна София” / сдружение “Нонсофия” през 2010 г., а от 2012 г. е организатор на четири издания на международното биенале “Ортогонал”, единствен по рода си в Югоизточна Европа.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна