IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
13:13 | 6 август 2020
Обновен: 18:40 | 23 април 2024

Отбелязват с изложба 75 години от рождението на Александър Капричев във Варна

Има и богат документален снимков материал от ателието на художника във „Вулкан“

По материала работи: Ставри Таргов
Отбелязват с  изложба 75 години от рождението на Александър Капричев във Варна

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ представя Александър Капричев /1945-2008/ - един от варненските художници, оставили ярка следа в културния живот на морската столица и България. Експозицията е посветена на 75-та годишнина от рождението на художника и включва живопис, рисунки, стенопис и монументален текстил.

 

Това са произведения, които за първи път се показват в изложба -рисунки - малки ескизи със син писец към негови живописни и декоративно-монументални произведения, живописни платна, обхващащи зрелия период от творчеството на художника между 1996 и 2006 г., колекция живописни платна, свързани с музиката от 1992 г., няколко проекта, свързани със стенописи и стъклопис, реализирани през 1980-те години в оригинал и принт, гоблени, предназначени за публични пространства.

 

Присъства и богат документален снимков материал от ателието на художника във „Вулкан“, дело на Александър Николов и снимки от ателиетата в Лестър и Бирминган, където художникът работи до 2006 г.
 

В експозицията са включени документални филми за Капричев от откриване на негови изложби в български и чуждестранни галерии, организирани от семейството му.

 

Към произведенията на художника могат да се прочетат избрани отзиви за изкуството му от известни български и английски критици. В съвременното българско изкуство Александър Капричев е представител на абстракционизма.

 

Изложбата е една ретроспекция, която дава възможност да се проследи развитието на стила му в живописта от абстрактния експресионизъм, към лиричната и към концептуалната абстракция, особено характерна за изкуството след 2000 г. в България. Тя ще бъде открита на 7-ми август в 18 ч. и ще може да бъде разглеждана до 26-ти август.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна