IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
11:48 | 13 август 2020
Обновен: 20:32 | 17 април 2024

Гласуваха градските награди - вижте призьорите

Проф. Красимир Иванов и Мариус Донкин са новите почетни граждани на Варна

По материала работи: Слав Велев
Гласуваха градските награди - вижте призьорите

Проф. Красимир Иванов и Мариус Донкин са новите почетни граждани на Варна. Те бяха одобрени на Седмото заседание на Общински съвет - Варна. 

Проф. д-р Красимир Иванов е български хирург и онколог, професор, доктор на медицинските науки, два последователни мандата ректор на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна в периода 2012 – 2020, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна (до 2010). Учен с международен авторитет, има повече от 350 значими научни публикации. Почетен член е на българското, немското и румънското хирургично дружество доктор хонорис кауза на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. За значимия си принос в областта на медицинската наука и образование през 2020 г. той е удостоен с орден “Св. св. Кирил и Методий” огърлие.

Мариус Донкин – актьор и директор на Народния театър „Иван Вазов“, родом от Варна. Има множество участия в български и чуждестранни телевизионни театрални и кинопродукции. Известен е с участията си в над 20 филма – от първата си роля в „Петимата от Моби Дик“ през най-значимото си актьорско постижение в ролята на Цар Симеон Велики в телевизионния сериал „Златният век“, до последния образ във филма „Законът на българина“. Създател е на фестивала за моноспектакли „Под звездите“ във Варна.

 

Доайенът на варненското плуване и дългогодишен организатор на плувния маратон „Галата – Варна“ Надежда Парушева получава почетен знак за заслуги към Варна – златен за половинвековния й принос към варненския спорт и заслугите й за издигането на авторитета и спортната слава на Варна. През последните близо две десетилетия тя отдава своя опит на плувците от Плувен спортен клуб „Черно море“ – многократен държавен отборен шампион през последните години. Носителка е на много отличия. През 2020 г. Парушева празнува 80-ото издание на плувния маратон „Галата – Варна“, чийто организатор е още от 30-ото му провеждане през далечната 1970 г.

 

Журналистът Николай Увалиев също получава почетен знак за заслуги към Варна – златен. Той е радетел на популяризирането на древната българска, и в частност варненска, култура и история. Носител е на множество награди за изследователската си дейност върху идентичността на българите. Николай Увалиев създава през 1991 г. мрежата за сънародниците ни у нас и в чужбина „Паметта на българите“, където осъществява първата виртуална библиотека от книги под същото наименование. Оттогава в този своеобразен интернет портал са публикувани повече от 3600 статии на български и чуждестранни учени.

 

Проф. д-р Румен Кишев, ръководител на Центъра по хидро- и аеродинамика във Варна, също е удостоен със златен знак за заслуги.
Същото отличие получава и един от най-изявените хорови диригенти в България и дългогодишен учител Янка Митева.

 

Народно читалище „Васил Левски – 1945“ – Варна и Фолклорен ансамбъл „Варна“ също получават почетен знак „За заслуги към Варна” – златен.

 

По традиция званията и знаците се връчват на празника на Варна – 15 август.

 

Голямата награда за култура тази година ще получи Петър Тодоров за създаването на осемтомната поредица „Енциклопедии Варна“ и за приноса му в културния живот на града. Това реши ОбС – Варна.

 

В раздел „Литература“ призът е за Валентин Димитров за книгата му „Най-доброто от най-добрите. Антология на съвременния рускоезичен афоризъм“ и „Афористичен тандем“.

 

В категория „Театър“ лауреат е екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – за постановъчен екип, изпълнители и актьорски състав на спектакъла „Само за жени“ по Дарио Фо, и актьорът Стоян Стоянов от Кукления театър за ролята му на Лисугера в спектакъла за възрастни „Лисугерът“ по Сл. Мрожек.

 

Наградата в раздел „Изобразително изкуство“ е за Венелин Иванов – „за уникалните проекти и дръзновените идеи като художник, който налага високи художествени стойности в изобразителното изкуство”.
В раздел „Опера“ приз получава екипът на Държавна опера – Варна – за постановъчен екип и изпълнители (симфоничен оркестър, солисти, хор и балет) в спектакъла „Княз Игор“ от Александър Бородин.

 

В раздел „Кино“ печели Мариета Бобева, режисьор и ръководител на РТВЦ-Варна, за реализиране на телевизионната поредица „Опера на открито“ и за принос в представянето на варненските културни институти, събития и личности в национален телевизионен ефир.

 

Екипът на БНР – Радио Варна получава признанието в раздел „Журналистика“ – за оригиналния замисъл за отбелязване на 85-та годишнина на Радио Варна с 85 специални събития; за високите професионални критерии и отстояване на собствен стил през годините; за приемствеността между традиция и съвременност; за разширяването на младежката аудитория и последователното отношение към културата на Варна.

 

В разделите „Музика“, „Танц“ и „Архитектура“ нямаше предложения.

 

Награди в сферата на науката и висшето образование:

 

ХУМАНИТАРНИ НАУКИ

 

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Нямаше номинации

 

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководител капитан I ранг доц. д-р Николай Великов, в партньорство с международен колектив с координатор SOLENT UNIVERSITY, гр. Саутхемптън, Великобритания – за научния труд „Образователен проект по програма Еразъм +, трансфер на иновации“. Предложение от ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“.

 

ПРИРОДНИ НАУКИ
 

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Проф. д-р Радослав Радев, д.м. – за цялостен принос в научно-изследователска, преподавателска и лечебна дейност в сферата на здравеопазването. Предложениe от Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна.
 

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Екипът по донорство и трансплантации към УМБАЛ „Света Марина“ – Варна с ръководител проф. д-р Вилиян Платиканов д.м. – за изключителни заслуги в развитието на донорството и трансплантациите и постигане на водеща позиция по реализирани донорски ситуации в България. Предложение от Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна.

 

III. ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ:
 

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Проф. д.ю.н. Йонко Кунчев – за създаване на учебен модул „Криминалистика“ и единствената в страната комплексна магистърска програма по „Съдебна експертиза“ и за издадената му книга „Обща теория на криминалистиката“.

 

Предложение от ВСУ „Черноризец Храбър“.

 

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководители доц. д-р Красимир Недялков и Владимир Бронфенбренер – за проект „Черноморска академия за сигурност“.

Предложение от ВСУ „Черноризец Храбър“.

 

ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ

 

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: За приза първоначално беше номиниран проф. д-р инж. Венцислав Вълчев, ректор на Технически университет – Варна, но той направи отвод на номинацията си.

 

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководители доц. д-р Галина Момчева и доц. д-р Стоян Павлов – за проект на ВСУ „Черноризец Храбър“ и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ за създаване и развитие на научно-изследователска междууниверситетска екосистема по анализ на биомедицински изображения BioMed Varna. Предложение от ВСУ „Черноризец Храбър“ и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“.

 

Награда „Варна“ 2020 г. в системата на предучилищното и училищното образование:

 

І. „Ученик на годината” в областта на общообразователната подготовка

Калоян Васев – ученик от ХI „з“ клас в Първа езикова гимназия – Варна. Има спечелено първо място на национално състезание по математическа лингвистика. Изключително деен и артистичен млад човек, който ежегодно участва в състезания и конкурси на училищно, общинско, национално и международно ниво. Лауреат е на международни конкурси и арт фестивали.

 

ІІ. „Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка
Александрина Петрова – ученичка от Х клас в Национално училище по изкуствата „Добри Христов“, специалност „Поп и джaз пеене“, с вокален педагог Кремена Матева. Лауреат е първа степен за индивидуално вокално изпълнение категория „Поп, джаз пеене“ на 8-ми Международен детско-юношески фестивал-конкурс „Свят, изкуство и море“. Заема второ място на VI Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето“.

 

ІІІ. „Учител на годината” в областта на предучилищното образование
Екатерина Спасова – старши учител в ДГ с яслена група № 39 „Приказка“ с директор Анета Попова. Утвърден професионалист, с доказан принос в своята дейност. Повече от 10 години активно работи и реализира образователни проекти. През последната година участва в четири международни проекта. Има лична заслуга и принос за отличаване на детската градина с престижния знак „еTwining училище за 2019 г.“, която е единствената в община Варна образователна институция, отличена с този знак.
Тази година в четири от разделите няма номинации. Това са категориите „Учител на годината” в областта на: обслужващите звена, основното и средното образование и професионалната подготовка.

 

ІV. „Колектив на годината” в областта на предучилищното образование

Детска градина № 26 „Изворче“ с директор Анелия Бодичева. Детска градина с традиции и авторитет сред варненската общественост. Учителите са изявени професионалисти, а възпитаниците на ДГ „Изворче“ са участници в редица конкурси, състезания, фестивали и са носители на множество награди и отличия.

 

В трудната и сложна обстановка на извънредно положение детската градина стартира своя проект „Детска градина в облака“, чрез който родителите получават достъп до облачна платформа, където комуникират с учителите, получават подкрепа и съвети за организиране на ежедневието на своите деца.

 

„Колектив на годината” в областта на основното училищно образование и обслужващите звена

 

ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Варна с директор Сияна Филипова. Училище с авторитет, граден през годините, емблема за качество на обучението в гр. Варна. Отличните постижения на учениците, демонстрирани на националните външни оценявания, на многобройните общински, областни, национални изяви в областта на науката, изкуствата и спорта, са плод на целеустремения, методически издържан и конструктивен модел на преподаване, модерно управление, както и на личната мотивация на всеки един учител. Колективът чрез резултатите на учениците и родителската удовлетвореност се е доказал като амбициозен и перспективен.

 

VІ. „Колектив на годината” в областта на средно училищно образование и обслужващи звена

 

Първа езикова гимназия с директор Веселин Василев – знаково училище за гр. Варна. За своите 55 години се е утвърдила като водеща профилирана гимназия в България. Чрез иновативното управление и високата мотивация от страна на учителите гимназията завършват обучени, социално мислещи и креативни млади хора, амбицирани да се справят както с конкуренцията на връстниците си по света, така и да работят за превръщането на България в просперираща държава. Висококвалифицираните учители със своя талант и труд изграждат характери и бъдещи лидери. Екип от компетентни педагози, които създават училищната политика, култура, мисия с фокус върху интелектуално формиращото обучение.

 

Наградите, които традиционно се връчват навечерието на 24 май, тази година ще бъдат раздадени в Деня на Варна – 15 август. Тържествената церемония беше отложена заради пандемията от коронаривус.

Коментари

Новини Варна