IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
10:07 | 10 септември 2020
Обновен: 07:19 | 17 април 2024

100-тният сезон на ДТ "Стоян Бъчваров" се открива с премиерата на "Любовникът от ZanziБар"

Режисьор е проф. Атанас Атанасов, в ролите на комедията от Ели Саги влизат Веселина Михалкова, Стоян Радев, Милена Кънева, Симеон Лютаков, Цветина Петрова, Станислав Кондов, Константин Соколов и младата Христина Джурова

По материала работи: Ставри Таргов
Стоян Радев.

Тържествено начало ще има юбилейният 100-тен сезон на най-дълголетния културен институт в морската столица – Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Той ще бъде официално открит на 25 септември от 19:00 на Основна сцена с премиерата на „Любовникът от ZanziБар“ – съвременна комедия от израелския драматург Ели Саги.

 

 

Постановката е на проф. Атанас Атанасов, който за пръв път режисира спектакъл във Варна, преводът е на Кръстю Кръстев със сценична редакция на проф. Атанасов, сценограф е Петя Стойкова, музиката е на Петя Диманова.

 

В ролите ще видим звездите на варненската сцена Веселина Михалкова, Стоян Радев, Милена Кънева, Симеон Лютаков, Цветина Петрова, Станислав Кондов, Константин Соколов и младата Христина Джурова, студентка на проф. Атанасов. Със специалното участие на Пламен Петков - глас.

 

 

Авторът Ели Саги е pоден в Полша в семейство на писатели и журналисти. Като дете емигрира с родителите си в Израел. За първи път играе на професионална сцена, когато е само на 6 години.

 

Следвайки пътя на родителите си, издава няколко книги и завършва театралната школа към Националния театър „Хабима“ в Тел Авив. Пише сценарии и режисира комедийни сериали за Израелската телевизия. Автор е на много комедии, които се играят с успех в над 16 страни, сред които Германия, Австрия, Холандия, САЩ, Канада, Аржентина, Австралия.

 

Трупата на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ има удоволствието да представи за първи път на българска сцена елегантния лавинообразен хумор на Ели Саги.

 

Театралният критик Аглика Стефанова, драматург на Варненския театър, определя пиесата, по която се поставя „Любовникът от ZanziБар“ така:

 

„Това е динамично композирана ситуационна комедия, която ни грабва още с първите си реплики и не ни оставя да си поемем въздух от смях до самия финал.

 

За най-нетърпеливите настроението на "Любовникът от ZanziБар" може да дойде ден по-рано. Предпремиерата ще бъде на 24 септември от 19:00 на Основна сцена на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна.

 

Черно море

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна