IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Култура
16:09 | 17 септември 2020
Обновен: 13:06 | 27 март 2024

Посланикът на Франция откри изложба в ГХГ - Варна

Художествени фотографии представят величествения замък Шамбор

По материала работи: Ставри Таргов
Посланикът на Франция откри изложба в ГХГ - Варна

От 15 до 20 септември Френският институт в България и Алианс Франсез – Варна, представят съвместно с Градската художествена галерия – Варна, и община Варна изложба фотографии на най-големия ренесансов замък в Европа – Шамбор.

 

Изложбата се открива в навечерието на Европейските дни на наследството. Н. П. Г-жа Флоранс Робин, посланик на Република Франция у нас, откри вчера в Градската художествена галерия – Варна, експозицията, която е подредена в зелената градина на галерията, така че да бъде достъпна за всеки, който иска да я види.

 

Посещението на тази изложба е безплатно. 

 

„Шамбор е един от най-мистериозните замъци на Франция – каза при откриването г-жа Робин. – Тези фотографии, които виждате, отразяват стремежа да се отиде отвъд класическия прочит на замъка Шамбор и може би да се даде шифърът, който ще ни помогне да го тълкуваме такъв, какъвто са искали да го създадат Франсоа I и архитектът, който го е вдъхновил – Леонардо да Винчи.

 

Тази изложба е под знака на 37-то издание на Европейските дни на наследството, които ще се проведат на 19 и 20 септември и са на тема „Наследството и образованието“. Затова се радвам, че тук има представители на младите, които се учат. Благодаря на г-жа директорката на Градската художествена галерия – Варна, че прие изложбата и се надявам, че това ще бъде началото на поредица от съвместни дейности с Градската художествена галерия – Варна“, каза още посланикът на Франция у нас.

 

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна