IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
12:30 | 24 септември 2020
Обновен: 18:35 | 24 април 2024

"Златна роза" започва днес във Варна

Най-старият и единствен по рода у нас фестивал за българско игрално кино ще бъде открит тази вечер от 18.00 часа с изложба

По материала работи: Слав Велев
"Златна роза" започва днес във Варна

Най-старият и единствен по рода у нас фестивал за българско игрално кино „Златна роза“ ще бъде открит за 38-и път тази вечер от 18.00 часа с изложбата „Спомен за филма „Осъдени души”, която ще покаже запечатани от проф. Людмил Христов неизвестни работни моменти от легендарния филм на Въло Радев.

 

След церемонията по откриването на "Златна роза" 2020 в 19:00 часа за първи път пред българската публика ще бъде показана копродукцията „Пари” с реж. Сиамак Етемади, съпродуценти Чучков брадърс и с финансовото участие на Националния филмов център.

 

От тази година фестивалът открива нова рубрика в своята програма „Златна роза класик”, която ще представя обновените и дигитализирани версии на най-добрите български филми от миналото. На 25 септември от 18.00 часа ще бъде показано реставрирано копие на едно от най-мащабните, епични и значими произведения на българското кино - трилогията „Мера според мера” на режисьора Георги Дюлгеров. Съвременният зрител ще види резултата от възстановените оригинални цветове, преобразена звукова фонограма, както и субтитри на литературен български език, за по-добро разбиране на енидже-вардарското българско наречие, на което говорят героите във филма.

 

В програмата „Открити хоризонти” ще бъдат представени пълнометражните игрални филми „Опърничавите” с реж. Георги Костов и копродукцията „Босият император” с реж. Джесика Удуърт и Петер Бросенс, както и 9 късометражни филма.


Черно море
 

Коментари

Новини Варна