Продължават археологическите разкопки в градинката на ул. „Цар Симеон I“ във Варна
За целта трябва да бъдат премахнати няколко дървета
Публикувана: 16 Oct 2020 | 10:27

За да продължат археологическите разкопки на терена, заключен в парковата площ между улиците „Козлодуй”, ”Цар Симеон I”, ”Цариброд” и „Д-р Заменхоф”, трябва да бъдат премахнати няколко дървета и да се разчисти растителността. Това заяви доц. Валери Йотов, ръководител на проекта, който проучва територията.

 

Той направи пояснението заради силния граждански интерес към обекта, на който екип от Археологическия музей откри югозападната порта на античния Одесос. След приключване на разкопките на мястото ще бъде създаден археологически парк на открито с експониране на находките.

 

"Със заповед на министъра на културата е разпоредено да продължат проучванията, затова трябва да бъдат премахнати двете дървета. Обектът придоби значение не само за община Варна, но и за друга публика от цялата страна.

 

Това е много добър шанс за археологията на Варна и на България, защото в един жив град рядко има свободна площ с такава археологическа културна ценност. Това е голям късмет“, обясни доц. Йотов.

 

Инж. Тихомир Тимов от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ в община Варна обясни, че в района ще бъде изпълнена залесителна компенсаторна програма.

 

Черно море

Коментари ( 0 )