IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Морски бизнес
17:42 | 13 август 2018
Обновен: 17:51 | 17 април 2024

Обсъждаме ново учение с командващия 6-ти американски флот

Вицеадмирал Лиза Франкети хвали професионализма на нашите моряци

По материала работи: Борис Проданов
Обсъждаме ново учение с командващия 6-ти американски флот

Командващият Шести американски флот вицеадмирал Лиза Франкети е на посещение на Военноморските сили във Варна. Тя бе посрещната с официална церемония пред сградата на щаба на флота от командира на българските ВМС контраадмирал Митко Петев.

 

„Споделихме виждания и разбира се мисли как да продължи нашето сътрудничество в областта на военноморското сътрудничество, разбира се двустранното сътрудничество в областта на военноморското дело. Особено внимание се обърна на възможностите да продължат нашите съвместни участия в ученията, както на българските ВМС, така и на организираните от американска страна, и в други учения на НАТО. Използвах възможността да обсъдим ситуацията в Черноморския регион и общите ни цели в колективната защита на България и на НАТО като цяло. Изразих своята благодарност за възможностите за съвместна подготовка с корабите от шести американски флот. Както и разбира се след няколко минути ще бъдем заедно с командващия на новопридобитите бързоходни плавателни съда и ще участваме в учение съвместно с ракетния разрушител на шести американски флот, който в момента е в Черно море“, каза контраадмирал Петев.

 

„Благодаря за това, че ни приехте в щаба на Военноморските сили, за да обменим мисли относно сътрудничеството между българските и американските ВМС. За мен е чест да съм тук при вас и пред военните моряци на България, които са доказали способностите си не само за защитата на българския суверенитет, но и като част на обединените въоръжени сили на Алианса в рамките на колективната отбрана на НАТО. Впечатлена съм от опита на адмирал Петев и споделям неговите виждания за сигурността. Знам, че ние сме поставени в едно такова време, което ни поставя пред значителни предизвикателства по отношение на сигурността. Но чрез изграждане и поддържане на сътрудничеството между нашите държави на оперативно и на стратегическо ниво ние ще дадем добър сигнал на който и да е противник, че ние сме готови да се защитим заедно ръка за ръка и да работим по отношение на по-добра среда за сигурност. Един от най-важните начини за постигане на това е провеждането на съвместни учения и тренировки и ние се стараем това да се случва по-често. Бих желала да отбележа учението „Бриз“, домакинствано от българските военноморски сили, което е едно от големите военноморски учения в региона. Подобни учения ни позволяват да подобрим оперативната съвместимост между нашите военноморски сили и да работим по подобряване на способностите им не само по отношение на конвенционалните бойни действия, но също така и като отговор на хибридни заплахи. Изграждането на тези тесни връзки между личния състав на нашите военноморски сили позволява подобряване на оперативната съвместимост, възможността ни да отговорим на всякакви предизвикателства и да сме готови бързо да отговорим на всички заплахи за сигурността в региона. Вярвам, че просперитетът на този регион зависи от възможността за свободно корабоплаване и търговия. Поради тази причина сигурността трябва да се постави на първо място, за да гарантира свободна търговия и обмен с останалия свят. Благодаря на командира на българските военноморски сили за неговите усилия за побряване на сътрудничеството и средата за сигурност и работата му по допринасяне на колективната сигурност и отбрана на НАТО и в региона. Невероятният професионализъм, демонстриран от българските моряци ми дава основание да заключа, че ние ще сме готови да отговорим на всякакви предизвикателства по отношение на по-добрата среда за сигурност в морската област. Няма нито една държава, която може да се справи сама със световните предизвикателства и затова съм благодарна за отдадеността на българските военноморски сили и за възможностите за сътрудничество“, каза на свой ред вицеадмирал Лиза Франкети.

 

Полина Петрова

Коментари

Новини Варна