IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Морски бизнес
12:24 | 1 юли 2020
Обновен: 11:09 | 27 март 2024

Неявяването на пострадалите украински граждани отложи за втори път делото за „Хера“

Вторият подсъдим - генералният директор на фирмата, менажирала кораба, е починал

По материала работи: Ставри Таргов
Неявяването на пострадалите украински граждани отложи за втори път делото за „Хера“

Варненският окръжен съд за втори път не даде ход на разпоредителното заседание и отложи производството за потъването на кораба „Хера“ за 29.09.2020г.

 

Петчленният съдебен състав намери, че са налице процесуални пречки за даване ход на делото, тъй като е налице нередовно призоваване по отношение на пострадалите украински граждани.

 

В писмо до съдебният състав пострадалите посочват, че за неявяването им в днешното заседание са налице обективни причини – Република България е забранила достъпа на украински граждани до територията й до 15.07.2020 г.

 

Другото основание за отлагане на производството беше неявяването на подсъдимия Стефчо М. - технически директор и ръководител „Морски операции“ във фирмата „Провидънс шипинг енд трейдинг“ ООД,  менажирала „Хера“. Той остана единственият обвиняем по за потъването на кораба, след като стана ясно, че вторият подсъдим – Милен Б. генерален директор и ръководител „Експлоатация“ на фирмата, е починал.

 

Стефчо М. е обявен за национално и международно издирване. От държавна агенция „Морска администрация“ ще бъде поискана информация дали при тях фигурират трудови договори на лицето и с кои работодателите, за да се види възможността той да бъде намерен и доведен за участие в заседанието наесен.

 

Корабът „Хера“, плаващ под камбоджански флаг, потъва преди 16 години - на 13 февруари 2004 г. на около 14 км от северния вход на „Босфора“ при изключително лошо метереологично време. По време на инцидента загиват 19 моряци - 17 българи и двама украинци.

 

Разследването започва няколко дни по-късно - на 16 февруари 2004 г.  под ръководството на Софийска градска прокуратура и отнема 15 години.

 

На 19 февруари 2010 г. разследването е спряно, тъй като не са събрани категорични доказателства за самоличността на извършителя. Възобновено е на 9 май 2013 г.

 

Четири години по-късно, през ноември 2017 г. прокуратурата повдига обвинения на двама души във връзка с потъването на кораба. Като обвиняеми са привлечени Милен Б., генерален директор и ръководител „Експлоатация“ на фирмата „Провидънс шипинг енд трейдинг“ ООД,  менажирала „Хера“ и техническия директор и ръководител „Морски операции“ във фирмата Стефчо М.

 

Според прокуратурата двамата в съучастие като съизвършители са отговорни за некачествено извършени и неизвършени планирани ремонтни дейности в периода от 23.07.2002г. до 13.02.2004 г., вкл. и недокументирани конструктивни промени.

 

Те са обвинени и за неизготвянето на актуална информация за устойчивостта на моторния кораб и не снабдяването на капитана с нея, в нарушение на нормативни актове, подробно описани в обвинителния акт.

 

Според заключенията на изготвените експертизи в хода на разследването това са причините за влошено якостното състояние на конструкцията на кораба. Вещите лица посочват, че така бурята, на която е бил подложен „Хера“ на 13 февруари 2004 г., е успяла да причини деформация повече от допустимата в корпуса (в района на първи хамбар).

 

От това е последвало разхлабване на крепежа на люковото закритие на хамбара, при което в него е навлязла голяма маса морска вода. Водата и въглищата, с които е бил натоварен корабът, са образували течна смес.

 

Въздействието на бурята върху  плавателния съд и движението на тази смес в товарната част на кораба е довело до загуба на устойчивост, накланяне на носовата част във водата и последвало потъване на „Хера“.

 

За престъплението в НК е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.  

 

Черно море

Коментари

Новини Варна