IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Морски бизнес
08:56 | 17 септември 2020
Обновен: 21:08 | 17 април 2024

Приказна Албена и шумен Слънчев бряг – най-пустите ни курорти!

Спад от 70% до 90% на чуждите туристи през това лято отчитат хотелиери

По материала работи: Ставри Таргов
Приказна Албена и шумен Слънчев бряг – най-пустите ни курорти!

Спад от 70% до 90% на чуждите туристи през това лято отчитат хотелиери и туроператори. Най-сериозната им липса се е усетила в големите курорти като Албена и Слънчев бряг, съобщава "Монитор".

 

В края на сезона в курорта Албена отчитат близо 60% загуби спрямо миналата година. Хотелиери и ресторантьори разчитали на германските туристи, но след обявяването на варненския регион за рискова дестинация, чартърите спрели. Освен българи, в курорта по Северното Черноморие летували предимно румънци.

 

„Отворихме около 40% от нашите хотели. Три седмици наред можем да се похвалим с една много добра заетост над 80%, но за съжаление останалото време заетостта беше между 50% и 60, сподели пред БНТ Маргита Тодорова, директор "Експлоатация, маркетинг и продажби" в Албена АД.

 

Хотелите в Албена ще работят до края на септември и ще отворят отново през април следващата година. Надеждите са, че неотворилите това лято хотели ще бъдат готови да посрещнат туристи догодина.

 

В Слънчев бряг месеците юни и юли за хотелиерите са били почти без туристи, около 10% е била заетостта в местата за настаняване. През август български и полски летовници донякъде спасили сезона. За същия месец се отчита 80% спад на чартърите, в сравнение с миналата година.

 

В Слънчев бряг едва 30% са хотелите, които отвориха врати този сезон. Хотелиери признават, че не работят за печалба, а с надежда поне да излязат на нула.

 

Последният чартърен полет за Южното Черноморие е планиран за 10 октомври. Дотогава чуждите туристи, които пристигат през септември в Слънчев бряг, са от Беларус, твърди БНТ.

Коментари

Новини Варна