IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
11:46 | 15 януари 2020
Обновен: 08:20 | 26 март 2024

Емил Димитров-Ревизоро е новият екоминистър

Той беше избран със 111 гласа на мястото на подалия от арест оставка Нено Димов

По материала работи: Пламен Янков
Емил Димитров-Ревизоро е новият екоминистър

Новият министър на околната среда е Емил Димитров, известен с прякора – Ревизоро, съобщи dnes.bg.

 

Той беше избран със 111 гласа на мястото на подалия от арест оставка Нено Димов. Неговата оставка беше приета със същото решение от парламента.

 

Против рокадата в правителството бяха от БСП и ДПС, а законотворците от "Воля" напуснаха пленарната зала още преди да започне обсъждането на кандидатурата му, защото не били съгласни държавата да се управлява на квотен принцип.

 

Номинацията на Димитров беше предложена вчера след Коалиционен съвет Така се запазва правото на Обединените патриоти да имат своя квота за това министерско място в управлението.

 

Ревизоро вече коментира номинацията си и каза, че поема поста, за да няма напрежение в коалицията.

 

Популярност придобива като финансов ревизор и оттам идва широкоразпространеният му прякор Ревизоро. По времето на правителството на Симеон Сакскобургготски през 2001 г. той за кратко беше началник на Агенция "Митници".

 

През 2018 г. и 2019 г. насочи негативи срещу себе си заради Закона за горивата. Законопроектът изкара на протести дребния бизнес.

 

Нено Димов пък е единственият обвиняем за водната криза в Перник. Той подаде оставка от ареста в петък, а премиерът Бойко Борисов я прие. Димов беше задържан в четвъртък и прекара нощта в Трето районно управление. След това му беше наложено и 72-часово прокурорско задържане, а накрая и Специализираният съд го остави в килията за постоянно.

 

Магистратите смятат, че има обосновано предположение, че Нено Димов е извършил престъплението, в което е обвинен - умишлена безстопанственост.

 

По време на дебата за оставката на Нено Димов и избора на Ревизово Явор Божанков от БСП коментира, че явно смяната се налага, за да не поеме отговорността за случващото се в Перник лично премиерът Бойко Борисов.

 

"В такива ситуации горят бушони", посочи той.

 

Джевдет Чакъров от ДПС отчете, че това е деветата поредна смяна на министри в този кабинет, а всъщност трябва да има промени на политиките и визия за реформи.

 

"Ние не чухме такива аргументи. Що се отнася до новия министър, това, което бих искал да кажа, че той няма право на толеранс, не само на 100 дни, не само на 1 месец. Би следвало да заработи още от момента на встъпването в длъжност", каза Чакъров.

 

За съпартиеца му Йордан Цонев всяка една оставка в това правителство е породена от криза, от някакъв проблем и "това управление се е превърнало в център за управление на кризи".

 

"Кризите падат от небето, случват се е така изведнъж, както си управлявам правилно с хоризонт от 4 години", иронизира той.

 

Според Цонев голяма част от кризите имат своя генезис и те са заложени от липсата на приоритети на кабинета.

 

Според Иван Иванов от БСП това, че за първи път в новата ни история има арестуван действащ министър е изключително сериозно петно върху това управление.

 

"Емил Димитров каза, че се се съгласил да стане министър, само за да оцелее правителството. Смущаващо е как всички са се вкопчили в оцеляването на това управление. Всичко това се случва на гърба на 500 хиляди български граждани, които преживяват една изключително тежка криза, която касае достъпа до жизнено важни елементи – вода и въздух”, коментира той.

Коментари

Новини Варна