IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
07:59 | 24 май 2020
Обновен: 13:56 | 23 април 2024

Честит празник на българската просвета и на славянската писменост

Варна отбелязва 24-ти май с виртуален празник

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Община Варна

Днес е 24 май – денят, в който отдаваме своето уважение и благодарност към светите братя Кирил и Методий. Прекланяме се пред духовния подвиг на техните ученици – великите първоучители, съхранили корените на българската идентичност. Благодарение на тях имаме уникален и благозвучен език, на който казваме най-скъпите думи, пожелания и изречения, които осмислят и променят живота ни.

Честит празник на всички учители, деца, дейци на културата! Пожелавам ви здраве, успехи и вяра! Носете в себе си светлината! Бъдете благословени.
 

Най-строгият учител е животът ни!
Най-мъдрият учител е книгата до нас!
Най-важният учител е първият ни!
Честит празник на  българската просвета и култура и на славянската писменост!

 

Безспорно е, че Солунските братя Кирил и Методий създават глаголицата в девети век (855 година) - първата азбука на солунското славянобългарско наречие. По покана на княз Борис Първи техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий идват в България с глаголицата. Те създават у нас книжовните школи в Плиска, Преслав и Охрид, като ползват глаголицата, на нея създават книжнината.
 

Двайсет-трийет години по-късно е създадена кирилицата, повлияна от глаголицата и от гръцкото заглавно писмо. В нея са прибавени и няколко нови графики за специфичните звукове. В чест на Кирил е наречена "кирилица".
 

Двете азбуки известно време са ползвани едновременно, но по-късно се избира кирилицата, като по-удобна. Тя става азбуката на "вси славяни" и на други народи по света. Днес тя е азбука на повече от 300 милиона души, които пишат, четат, създават с нея литература, култура.

"Венеция запленява всеки, който я види: канали, гондоли, неповторими сгради, гъмжило от туристи, които тук забравят свади, тъги и неволи и постоянно се усмихват. Знаете ли например доколко Венеция през Средновековието е свързана с нас?... През 867 г. тук се е отбил Константин-Кирил на път за Рим. Придружавал го е брат му Методий и неколцина ученици. Тук се събират епископи и свещеници на събор и налетяват върху Кирил "като врани на сокол". Защо са така настървени? Защото не могат да се помирят с появата на новата азбука, славянската, и с новите книги на старобългарски език. Как тъй обикновен човек е дръзнал да ги създаде? Те не са от Бога, не са ги създали апостолите, нито отците на църквата от четвърти век. 

 

Без да се изплаши, Кирил се изправя пред латинското духовенство и страстно защитава правото на всеки народ да прославя Бога на своя език.
 

Във вечния град Рим са идвали пратеници на княз Борис Първи. Нашият княз е отправил към папа Николай 115 въпроса. Искал е да знае как трябва да живеят българите, след като са приели християнската вяра: какво да сторят с този, който се отрече от вярата, позволено ли им е да се ръкоположи патриарх, какво да се прави с крадците, могат ли мъжете да имат много жени, както по-рано, какво да бъде знамето им и т.н.

 

В Рим братята Кирил и Методий донасят мощите на римския светец Климент, служат литургия на славянски език, т.е. на старобългарски, на който са преведени от Солунските братя Псалтира, Апостола, Евангелието и избрани служби за светци и празници. 
 

В Рим, наред с латинския език, в три черкви зазвучава и старобългарският! Става въпрос за официално признание на азбуката, на книгите на Кирил, за победа над  триезичниците, макар че те още години наред ще продължат да роптаят срещу делото на двамата братя, но вече с малка сила. Те ще бъдат окончателно сразени в България.
 

Днес в черквата "Св. Климент" е гробът на Константин-Кирил - свято място за поклонение на българи от цял свят, което посещават официални делегации, туристически групи, отделни лица.


„Варна празнува 24-ти май“ - тази страница във фейсбук ще събира празничните емоции в морската столица по повод Деня на българската просвета, писменост и култура. Тази година най-красивото шествие в България, което традиционно минава по улиците на Варна, ще бъде заменено с празнични послания, клипове и снимки във виртуалното пространство. Страницата вече е готова и събира видеообръщения и поздравления от образователната и културна общност във Варна. Инициативата е на дирекция "Образование и младежки дейности", откъдето подготвят и специален електронен вестник, посветен на тържествата.

 

В навечерието на Празника на буквите във Варна ще бъдат проведени и два безплатни пешеходни тура. Те ще са на 23-ти май и за първи път обиколките ще се излъчат на живо във фейсбук страницата на Туристическия информационен център.

 

Пешеходният тур на български език ще бъде на тема “Архитектурни бижута на булевард “Мария Луиза” и ще започне в 10.30 ч. Обиколката с водач на руски език е с начален час 11.30, а темата ще е “Централният площад на Варна”. Времетраенето на обиколките е по 40 мин, броят на участниците е ограничен максимум до 15 души, а сборното място е пред офиса на ТИЦ. Записвания могат да бъдат направени на тел.: +359 52 820 690, +359 52 820 689, e-mail: office@varnainfo.bg.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна