IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новина на деня
16:43 | 16 октомври 2015
Обновен: 17:53 | 26 март 2024

Сграда-бижу си има вече Факултетът по фармация към МУ Варна

В университета се обучават 1200 чуждестранни студенти от 44 страни по света

По материала работи: Слав Велев
Сграда-бижу си има вече Факултетът по фармация към МУ Варна

Факултетът по фармация към МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ Варна си има вече собствена сграда-бижу. Първата копка беше направена точно преди една година – на 17 октомври 2014 г. Откриването на новопостроената сграда съвпадна със седмия рожден ден на факултета. На 16 октомври 2008 г. 40-то Народно събрание взема решение за неговото учредяване, но до момента студентите му се обучаваха на територията на съществуващата база на Медицинския университет. „Нашите студенти и до момента имаха възможност да получават добро образование, макар и в по-задушевна обстановка. Нашият капацитет е от 250 души и се надявам да имаме възможността да го увеличим, тъй като регионът има нужда от квалифицирани фармацевти. Само за 2015 г. в кандидатстудентската кампания за специалност фармация имахме 1047 кандидати за 70 места, средно около 15 души за едно място. Това говори красноречиво за качеството на образованието в МУ Варна и в частност в нашия факултет. Въпреки, че обучението по фармация при нас засега е само на български, 6,5% от нашите студенти са чуждестранни. Ние сме поели курс, който ще спазваме и ще вървим само напред. Факултетът по фармация ще бъде един модерен център в подкрепа на образованието и здравеопазването във Варна и в страната. Във време, в което много от младите и образовани кадри заминават за чужбина, ние можем да се гордеем с придобити 15 докторски степени, 18 хабилитирани преподаватели и двама нови професори“ – каза деканът на факултета по фармация проф. Диана Иванова. 
 



Специално за откриването на новата сграда на Факултета по фармация във Варна пристигна зам. министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. „Придобивката осигурява една добра среда, в която да работят нашите преподаватели и от друга страна гарантира качество на обучението, от което се ползват всички пациенти в България. Аз знам, че във Варна това е традиция“ – коментира той. Ваньо Шарков изтъкна, че държавата прави поредната стъпка, за да задържи завършващите студенти в България с промяната на Наредбата за специализациите. „На практика от около 550 завършващи деца всяка година, тази година за пръв път след промяната около 525 се записаха за специализация в България“ – каза още Ваньо Шарков. 


Поздравителен адрес изпрати и здравният министър Петър Москов. „Бих искал да изразя подкрепата си към вашия стремеж да подобрите условията на материално-техническата база, в която се обучават младите фармацевти“ – се казва в обръщението му. 


„Новата сграда е подаръкът от академичното ръководство на университета към факултета по фармация във връзка с рождения ден. В последно време стана изключително трудно всички студенти да използват общата образователна инфраструктура на университета, тъй като за три години МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ увеличи два пъти капацитета си и в момента в него се обучават повече от 5000 студенти. 1200 от тях са чуждестранни, представители на 44 страни по света“ – обяви ректорът на Медицинския университет проф. д-р Красимир Иванов. 
Откриването на новата сграда на Факултета по фармация уважиха областният управител Стоян Пасев, временно изпълняващият длъжността кмет Пейчо Пейчев, командирът на военноморските сили контраадмирал Митко Петев, началникът на РИО Варна Венцеслава Генова, представители на ръководствата на всички варненски университети, Валентин Андонов и Рада Пехливанова от Българския фармацевтичен съюз, магистрати, директори на дирекции, студенти. „Искам да подчертая, че тази придобивка е част от общата визия на Варна за промяна и за изграждане на много нови сериозни инфраструктурни обекти. Гордея се с това, че градът освен утвърден образователен център в България, се превръща и във важен образователен център за цяла Европа“ – подчерта Пейчо Пейчев. 


Полина Петрова
 

 

Коментари

Новини Варна