Има договор за разработването на цялостен генерален план на пристанище Варна
Министър Росен Желязков не очаква колапс в транспорта заради новите тол такси
Публикувана: 15 May 2019 | 12:58

За бъдещото развитие на пристанище Варна министърът на транспорта Росен Желязков посочи, че има сключен договор за разработването на целия генерален план на порта, който се разглежда от Междуведомствен съвет. Интермодалният терминал е преминал през „Фаза 2“ с разглеждането на 2 идейни проекта.

 

По думите му идеята е по развитието на пристанището да се работи не на парче, а като едно цяло, като решенията се вземат след дискусии с местната власт, синдикатите и цялата варненска общественост.

 

Освен това върви голям проект, свързан с удълбочаването на каналите и развитието на "Варна Запад" – голяма инвестиция от страна на държавата.

 

„Източната част на порта е и ще бъде зона за обществен достъп и круизен туризъм, а целта е след 6-о корабно място да се осигури възможност за поемането на по-голям обем насипни товари, включително чрез удълбочаването на кейовата стена“, допълни Желязков, посочвайки аспекти на друга предстояща сериозна инвестиция.

 

Големите ставки в тол системата ще се отнасят за много тежките автомобили, над 12 тона, с повече от три оси, каквито всъщност не се ползват за превоз на хранителни стоки и продукти, добави Росен Желязков. Според него отражението от въвеждането на таксите върху бизнеса далеч няма да бъде в апокалиптичните размери, които се коментират в момента.

 

„Хубавото е, че системата ще бъде експериментално тествана, няма как да заработи още от деня на пускането й, такъв преходен период ще даде възможност за набиране на данни за анализи“, посочи още министърът.

 

Още по темата: Министърът на транспорта: Държавата инвестира над 2 млн. лв. в БМКЦ

Коментари ( 0 )