Започна строителството на магистрала „Европа“
Борисов: От Бургас до Белград, Мюнхен - не трябва да има светофар!
Публикувана: 23 May 2019 | 12:19

Снимка bTV

 

 

Започна строителството на автомагистрала "Европа", която ще свързва София с граничния пункт Калотина. То е част от трансевропейския коридор между Европа и Азия, съобщи bTV, цитирана от dnes.bg.

 

Първият етап от строителството включва 17-километров участък от Калотина до Сливница на стойност 117,3 млн. лв. Днес стартът беше даден от премиера Бойко Борисов.

 

"За Нова година - догодина, трябва ходят до Белград по магистрала. От Бургас като тръгнат - до Белград, Мюнхен не трябва да има светофар", заяви министър-председателят.

 

Предвидени са и средства за разширение на граничния пункт "Калотина" заради притока на инвестиции в страната, посочи Борисов. Очаква се засилване на тежкотоварния трафик през пропускателния пункт, което налага и разширяването на му.


Магистрала "Европа" ще е дълга 48 км и раделена на три части. Строителството на първите два участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница.

 

Първият участък от ГКПП "Калотина" до Драгоман е с дължина 14,5 км, ще бъде финансиран от Механизъма за свързана Европа и националния бюджет. Строителните работа на средния участък от трасето между Драгоман и Сливница започва сега.

 

Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е с дължина 16 км и ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката.

Още от: Новина на деня

Коментари ( 0 )