Разликата в доходите на бедните и богатите у нас е 7 пъти
Непрекъсното произвеждаме политолози и психолози, а ни трябват инженери
Публикувана: 22 Jul 2019 | 9:40

Страната ни продължава да шокира останалия свят, в частност страните от ЕС, с огромната разлика между бедни и богати. Според данни на Европейската статистика за миналата година доходите на най-богатите са били 7 пъти по-високи от тези на най-бедните. 
 

"Проблемът на България е, че нито една реформа не е направена като хората. Проблем е това, че имаме ръст на БВП, защото той е основа за създаването на богатството, който не е достатъчен за кохезия, т. е. да се приближаваме. Проблемът е това, че нямаме инвестиции и по иновации сме на последно място, което не предполага създаване на стоки с висока добавена стойност", коментира финансовият експерт Мика Зайкова в "България сутрин".


Колегата ѝ Емил Хърсев обаче намира проблем в организацията на цялата икономика на страната.


"Според мен все още има какво да мислим за условията, които се предлагат за българската икономика. Дори да речем при набирането на работна сила", смята той. 


Финансистът посочи, че у нас съществуват два основни проблема. Единият е все още високото ниво на сивата икономика, а вторият е трансграничният внос на доход. 


От думите на Зайкова стана ясно, че от години образованието у нас не предлага това, което се търси на пазара на труда. Тя даде пример с необходимостта от инженери, но в същото време непрекъснатото произвеждане на политолози и психолози. 


"Основният проблем е образованието на човек да върви напред и да увеличава доходите си, защото в България безработицата е ниска, няма какво да се заблуждаваме. Не става въпрос за малцинствени групи, а за 30-годишо съзнателно държане на едни хора в гета, които служат за електорат и не е необходимо да мислят. А тези деца можеха да бъдат изведени оттам, да бъдат обучени. Има хора от същия етнос извън гетото, които са професори", добави тя.


Bulgaria ON AIR
 

Коментари ( 0 )