IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новина на деня
13:46 | 3 септември 2019
Обновен: 12:15 | 28 март 2024

В 2 училища във Варна няма да посрещнат 15 септември в своите сгради

Предстои обновяване и на морската гимназия „Св.Николай Чудотворец“

По материала работи: Ставри Таргов
Лилия Христова.

Училищата и детските градини във Варна са готови в общи линии за първия учебен ден. На някои места има леки довършителни работи, които няма да попречат на откриването на новата 2019 – 2020 година. Отделените средства за ремонти през лятото са от порядъка на 550 000 лв.

 

Само 2 училища няма да посрещнат 15 септември в собствените си сгради. Това са НУ „В.Левски“ в „Аспарухово“ и ПГ по икономика „Г.С.Раковски“, съобщи в предаването „Европейска Варна“ с водещ  Емил Дамянов шефът на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова. Децата от първото училище ще водят занятия в СУ“Любен Каравелов“, от второто – в малкия корпус на ОУ „Стоян Михайловски“ в район „Вл.Варненчик“. Причината – ремонтни дейности.

 

Децата от НУ „В.Левски“ бяха преместени от варненската морска гимназия „Св.Николай Чудотворец“, защото и там скоро ще започне модернизация с пари от програмата „Региони в растеж“, поясни Христова.   

 

По предварителни данни 32 320 деца от I до X клас ще прекрачат училищния праг в община Варна на 15 септември. Криза за учители не се очаква.

 

В момента свободните места са 100, като кандидати има достатъчно, каза още Христова и напомни, че Варна се правя добре от години със собствени ресурси с осигуряването на кадри за образованието.

 

По отношение на големите проекти тя напомни, че предстои строителството на нова сграда на Математическата гимназия във Варна. С това ще започне разделянето на двойките училища. Същото предстои за III ПМГ и ОУ „Славейков“.

 

Тъй като Варна ще се развива занапред в посока на курортните комплекси, там ще се заселят много млади хора с деца. Затова на мястото на Оздравителното училище в курорта „Св.Св.Константин и Елена“ се предвижда проект за изграждане на начално училище с предучилищни групи. Сега младите семейства, които живеят в района, водят децата си в училищата „Г.С.Раковски“ и Захари Стоянов в „Чайка“, което е свързано с всекидневни пътувания, каза още Лилия Христова.

 

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна