IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
16:50 | 16 септември 2019
Обновен: 03:30 | 16 март 2024

Над 5 млн. лв. са компенсациите за собствениците на домашни прасета

Средствата обхващат малко повече от половината засегнати стопанства

По материала работи: Слав Велев
Над 5 млн. лв. са компенсациите за собствениците на домашни прасета

Над 5 млн. лева са изплатени до момента като финансова подкрепа за почистване и обеззаразяване на личните стопанства във връзка с африканската чума по свинете, съобщава БНР. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в Стара Загора.

По нейни думи средствата обхващат малко повече от половината засегнати стопанства.

 

Тя отбеляза, че тенденцията по отношение на болестта е положителна, тъй като се отчита изключително намален интензитет при разпространението й.

 

По данни на Танева от началото на август до момента са открити едва 6 нови огнища, от които само едно - в индустриална ферма.

 

Земеделският министър обясни, че в момента се работи по определяне на нови мерки за биосигурност в трите категории стопанства, в които може да се отглеждат свине - лично стопанство, фамилна и индустриална ферма. Всички решения ще бъдат подробно обяснени на засегнатите, пише news.bg.

 

Ако има епизоотия, стопаните биха получили пазарно обезщетение на засегнатите свине, посочи Танева.

 

По нейни думи засегнатите от африканската чума животни са повече от 130 000, а заболяването е причинило депопулация на домашната свиня с около 20% от поголовието.

Коментари

Новини Варна