200 камери следят за винетки по пътищата
Половината от тях са на автомагистрали и първокласни пътища, а 105 са мобилните екипи на терен
Публикувана: 20 Sep 2019 | 8:48

200 камери следят за събирането на пътни такси от винетки и тол. Това посочва министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в писмен отговор на депутатски въпрос, съобщи пресцентърът на МРРБ. 104 от тях са на автомагистрали и първокласни пътища.

 

Новите съоръжения, които ще контролират за платена пътна такса на магистралите, са 19. По пътищата първи клас са монтирани 85 стационарни контролни точки, от които 23 са нови и 62 дооборудвани.

 

По второкласните пътища са разположени 64 рамки (36 нови и 28 дооборудвани), а по третокласните - 32 контролни точки (22 нови и 10 дооборудвани), пише Investor.bg.

 

Изпълнителят по договора за проектиране, изграждане и въвеждане на електронната система за събиране на пътни такси - "Капш Трафик Солюшънс" ДЗЗД, е предал на 16 август 2019 г. на АПИ 200 стационарни контролни точки. Съгласно договора, до 9 февруари 2020 г., изпълнителят следва да дооборудва с камери още 95 съществуващи трафик рамки, от които около 50 са на автомагистрали.

 

Контролът и правоприлагането за платена пътна такса се осъществяват и от 105 мобилни екипа на Националното тол управление, които от началото на 2019 г. следят за платени електронни винетки.

 

Функцията на т.нар. портални рамки е единствено контролна и информацията от тях се използва за установяване на нарушителите. На рамките няма да се плаща тол такса и няма да се продават маршрутни карти.

 

След въвеждането на тол системата АПИ ще предлага маршрутни карти по познатите канали за продажба на електронни винетки - на сайта www.bgtoll.bg, от мобилното приложение, на терминали за самотаксуване и на около 50 гишета (в областните пътни управления и на ГКПП "Кулата", "Калотина", в близост до "Капитан Андреево" и "Дунав мост" при Русе и при Видин), на които ще се плаща в брой. Маршрутни карти ще се предлагат и в пунктовете за продажба на националните и европейски доставчици на услуга с отчитане на изминато разстояние, с които АПИ има договори.

 

Проект на дигитална карта с тестовото покритие на пътища с тол такси е предадена на членовете на Обществения консултативен съвет по въвеждане в експлоатация на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние към министъра на регионалното развитие и благоустройството. След като покритието на пътищата, за които ще се дължи тол такса от тежкотоварните превозни средства, бъде одобрено с решение на Министерския съвет, дигиталната карта ще бъде предадена на националните и европейски доставчици на услуги на база изминато разстояние - тол, които имат договори с АПИ.

Коментари ( 0 )