НОИ: Ръстът на пенсиите от 1 юли 2020 г. може да е с 6,6%
Преизчисляването на пенсиите е според възможностите на бюджета, припомни управителят на осигурителния институт пред пенсионерски организации
Публикувана: 5 Oct 2019 | 16:54

 

Предвиденото осъвременяване на пенсиите по т. нар.швейцарско правило от 1 юли 2020 г. би било 6,6 на сто при сегашните допускания за стойностите на инфлацията и нарастването на средния осигурителен доход за страната за предходната година. Това е казал управителят на НОИ Ивайло Иванов пред пенсионерски организации в разяснение на хода на актуалната бюджетна процедура и стъпките за повишение на пенсиите, съобщават от осигурителния институт.

 

Ивайло Иванов и експертен екип на института са се срещнали с представители на Националния комитет по проблемите на възрастните хора.

 

Тези организации са представили пред специалистите от НОИ пакет от идеи за преизчисляване на пенсиите, съпроводено с преразглеждане на минималната пенсия за прослужено време и възраст и на прилагания максимален размер за получаваните една или повече пенсии, както и за осигуряване на източници за повишаване на приходите във пенсионните фондове на държавното обществено осигуряване, пише Investor.bg.

 

"Мнозина смятат, че е необходимо повишаване на пенсиите по пътя на преизчислението им, но на каква база това може да стане е въпрос на финансови разчети и възможности на бюджета", е казал Иванов, като се е ангажирал анализите и изчисленията на НОИ по темата да бъдат на разположение на пенсионерските организации.

Коментари ( 0 )