IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новина на деня
14:50 | 6 ноември 2019
Обновен: 20:46 | 28 март 2024

Варненските пчелари ще протестират напролет

От днес започна пчелно изложение във Варна и ще продължи до 14-и ноември

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Медено изложение на входа на морската градина дава възможност на варненци да си купят пчелни продукти от цялата страна. Освен мед, могат да бъдат видени прополисови мазила, клей, пчелен прашец, свещи и много други продукти. „В изложението има мед от цялата страна. Целта на подобни пазари е хората да могат да си купят автентичен мед на реална цена, директно от пчеларите и без прекупвачите. Това каза Атанас Каракашев , дългогодишен пчелар и председател на Областната пчеларска организация във Варна. Специалистът уточни, че най-скъпият мед е от акация и манов. Цената им варира около 14 лв. за килограм. Следват липа, магарешки бодил и букет. „Някои колеги имат и горски букет. Сега той е есенен. Имаме лавандула, понеже в Добруджа започнаха да сеят масово тази билка. Миналата година извадих два пъти по-малко от предната, тази година взех два пъти по-малко от миналата.

 

Просто пчелите ги няма.

 

Масово се тровят и това не се отразява в докладите на БАБХ. От там казват, че морът не е масов. Това не е така. Тази година точно когато цъфна слънчогледът, го напръскаха и пчелите измряха пред кошера. Дори пестицидът да не е бил смъртоносен, фактът, че пчелите миришат на него означава, че още на входа на кошера те ще бъдат избити от другите пчели. Хората могат да бъдат спокойни, че консумират абсолютно чист продукт, защото самите пчели не допускат вътре да влязат тези, които са събирали прашец, заразен с химически препарат. В природата грешка няма. Проблемът с измирането на пчелите не може да бъде решен.

 

Атанас Каракашев

 

Как ще се преборим ние, бедните пчелари с богатите арендатори?

 

Даже министърката каза, че торовете са закупени предварително и трябва да ги използваме. Гликозатът, който е срещу плевелите и е уж безвреден за пчелите убива всичко наред. С плевелите си заминават екосистемите – скакалци, насекоми, животни, които живеят в полето. Няма ги. След третиране с гликозат, всичко друго умира, остава само житото. Виждате, блоковете са чисти, добивът – троен. Всеки пчелар започва да усеща мора на пчелите. Непрекъснато задаваме своите въпроси и искания и ни се отговаря „Правим каквото можем“. Проведохме курс сред арендаторите – кога да пръскат, с какво, да спазват закона.  В закона пише „В светлата част на деня не се пръскат цъфтяща растителност“. Пръска се вечер и то с такива химически препарати, които до сутринта да им е минал карантинният период. Да, но на препаратите, с които се пръска, срокът им е две седмици. Пръскат и в цъфтежа им. Предстои да бъде проведен нов курс за арендатори. Виждам, че се вземат плахи мерки от Министерството на земеделието и храните, но недостатъчно“, каза още Каракашев.

 

Сдружението „Български Свободни Пчелари“ организира на 11 ноември в София Национален протест за спиране на пръсканията с химически препарати и създаване на пчеларски борд. „Протестът ще бъде в София, но личността, която го организира смесва нещата, каза Каракашев като уточни, че варненското дружество няма да го подкрепи. Когато подготвяш протест, той трябва да е добре организиран. И аз, и председателите на пчеларските дружества в цялата страна имаме  ясно формулирани искания до министерството, които ще отправим напролет, преди поредното масово пръскане с препарати. С програмата Де минимис ни подпомогнаха да си купим захар, да се подготвим за зимата. С наша помощ започнаха да притискат арендаторите.

 

Масовата сеч на гората също е предпоставка за изчезването на пчелите. Местността около Камчия, лонгозните гори, които уж са природен парк и защитена зона, се изсича. И там всеки ден има камиони, които си тръгват с отрязани големи, стари, здрави дървета“, допълни Каракашев.

По думи на пчеларя, американски граждани са спечелили много съдебни дела срещу използването на гликозат, тъй като всеки от тях, който го е ползвал е болен от рак. В много държави на Европа е абсолютно забранен, но в България се ползва повсеместно.

 

Пчелното изложение във Варна ще продължи до 14-и ноември. Организатори на събитието са "Варненска областна пчеларска организация" и "Варненска златна пчела".

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна