IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
08:24 | 6 декември 2019
Обновен: 13:04 | 20 април 2024

Прогноза: Спад на имотните сделки през 2020-а

Растат покупките на жилище с банков кредит

По материала работи: Пламен Янков
Прогноза: Спад на имотните сделки през 2020-а

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ, архив

 

 

 

Спад на броя сключени сделки през 2020 г., при стабилни цени, прогнозират от Националната асоциация на строителните предприемачи. Организацията обединява над 20 строително-инвестиционни компании, опериращи предимно на територията на Столичната община, отбелязва dnes.bg.

 

Строителните предприемачи очакват поскъпването на новите жилища да бъде минимално – между 3% и 5%, какъвто бе и ръстът през отминаващата 2019-а. Въпреки високата активност на купувачите през последните години, силно вероятно е обемът на покупките да намалее с до 15%.

 

"Макар профилът на клиентите да е без съществена разлика - млади семейства, търсещи първо жилище, виждаме промяна в поведението им. Процесът по покупка става по-дълъг, провеждат се повече огледи, преговорите са интензивни. Търсят се различни възможности за предоговаряне на условията, като отстъпки и гъвкавост в схемите за изплащане", уточнява Асен Чавдаров, член на УС.

 

Увеличават се покупките на жилища с банков кредит, отчитат от НАСП. Достъпните заеми и изгодните условия привличат клиенти, които не разполагат с цялата сума, но имат стабилни доходи.

 

"Можем да обособим два типа купувачи с кредит - едните разчитат основно на заема с минимално самоучастие в сделката около 20%, а другите разполагат с повече спестявания и покриват над 60% от стойността на имота сами", допълва Асен Чавдаров.

 

Практика на някои от клиентите, които имат собствено жилище и планират покупката на ново, е да ипотекират стария си апартамент, използвайки сумата за покриване на част от сделката. След като се настанят в новото жилище, отдават старото под наем. Средствата от наема използват за вноската по кредита и след като изплатят ипотеката, вече разполагат с две жилища.

 

От Асоциацията настояват за въвеждане на електронно строително разрешително, като една от най-съществените и належащи стъпки за облекчаване на административната тежест.

 

Те искат и собствениците на имоти в междублокови пространства да имат възможност за компенсация или замяна с други терени в съседство или със земеделски земи с възможност за застрояване.

 

Според тях това ще ограничи напрежението между гражданите и строителните предприемачи, като запази правото на притежателите да използват и устроят терените си.

 

Според Александър Ваклин, член на НАСП, е възможен и вариант, при който държавата изплаща на собствениците стойността на проблемните имоти, защото тя е органът, който е върнал правото им на собственост, но не позволява то да бъде реализирано.

 

Членовете на НАСП искат промени при регламентирането на жилищни и нежилищни сгради. В момента регулацията позволява жилищни имоти в смесени сгради на практика да се изграждат с по-малки отстояния, каквито са позволени при другите типове строителство.

 

Според тях сред казусите с належаща нужда от решение е също регламентирането на имотите с изцяло северно изложение. В момента наредбите не позволяват жилища с изложение изцяло на север, североизток или северозапад.

Коментари

Новини Варна