16% от децата на Варна се раждат в чужбина
Емиграцията на младите в чужбина е сред основните причини за демографския срив, смята д-р Милко Папазов, началник на родилното в МБАЛ „Света Анна“
Публикувана: 21 Jan 2020 | 14:42

Основната причина за демографската криза е намаляването с бързи темпове на младите хора у нас заради емиграция в по-богатите държави. Една справка от ЕСГРАОН(ГД „ГРАО“) показва, че през м.г. в чужбина са се родили 600 деца, които са записани от родителите им като варненчета.

 

При средна раждаемост в областта – 4 500 деца годишно, това са 16%. Ако съотнесем този процент за цялата страна, ще се получи, че у нас трябва да се раждат 75 000 – 80 000 деца, а не 60 000, както е сега. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов д-р Милко Папазов, началник на родилното отделение в МБАЛ „Света Анна“. Поводът бе Денят на родилната помощ 21 януари.

 

Според него българката ражда колкото и останалите европейки –  средно 1,7 – 1,8 деца. Това обаче не е достатъчно за увеличаване на населението. Причината е, че у нас няма миграционен прираст, както е в Германия например. В тази страна ражданията са почти толкова колкото и нас, каза още д-р Папазов. Той призна, че не вижда как тенденцията младите хора да отиват на гурбет в чужбина може да бъде спряна.

 

Според акушер гинеколога, който в 34-годишната си кариера, е помогнал на 10 000 бебета да видят бял свят, най-добрата възраст за раждане при жената е 22 – 28 години.

 

След навършване на 35-годишна възраст се увеличават проблемите с малформациите на плода, нарастват усложненията, по-трудна е и бременността. Не пропилявайте младостта си, раждайте деца, когато е време, призова д-р Папазов.

 

Той посочи, че в неговото отделение съотношението нормално раждане - сезарево сечение е 62:38. Модата на секциото отмина, освен това Здравната каса не плаща повече за оперативната интервенция.

 

След нормално раждане децата растат по-здрави, с по-малко алергии и усложнения, бе категоричен акушер гинекологът.

 

Най-младата родилка в отделението на МБАЛ „Света Анна“ през м.г. е била на 15 г., най-възрастната на 49 г. От началото на годината имаме още едно момиче, станало майка на 15 г. Като цяло нямаме толкова млади родилки, както е в Сливен например, обобщи д-р Папазов.

 

Ставри Таргов

 

Още по темата    "Щрихи от утрото" (21.01.2020) - Какви са проблемите и перспективите пред родилната помощ?

Коментари ( 0 )