ЕС обсъжда мерките срещу коронавируса
Случаи на болестта са установени в осем държави от ЕС
Публикувана: 13 Feb 2020 | 8:23

Държавите от Европейския съюз ще обсъдят в четвъртък начините за засилване на сътрудничеството в опит да се справят със заплахата, която представлява коронавирусът, който уби над 1100 души в Китай и се разпространи в няколко държави-членки на ЕС, съобщи АФП, цитирана от Дарик.

 

Плановете са включени в текст, изготвен в Брюксел в навечерието на срещата на министрите на здравеопазването на ЕС, на която ще бъдат обсъдени мерки за спиране на разпространението на вируса.

 

"Ефективността на националните мерки, предприети на границите на ЕС и пунктовете за влизане за защита на общественото здраве може да бъде допълнително повишена" чрез засилване на координацията между държавите-членки и Комисията на ЕС, се казва в проекта на текста, получен от АФП.

 

Членовете на ЕС трябва да „действат заедно“ в съответствие с препоръките на Световната здравна организация (СЗО), по-специално „относно надзора, оценката на риска, управлението на риска и противодействието“ срещу смъртоносния вирус.

 

Проектът на изявление подчертава важността на споделянето на информация „по пропорционален и подходящ начин“ за „лица с повишен риск от пренасяне на вируса 2019-nCoV“, като същевременно се гарантира свободното движение в рамките на Европейския съюз. Това включва „информация за международни пътници, пристигащи или преминаващи транзитно през засегнатите райони“ и гарантиране, че такива лица са „възможни за проследяване“, се казва в проекта на текст.

 

Случаи на новия коронавирус са установени в осем държави от ЕС, като най-голям брой са в Германия – 14.

 

Изявлението на ЕС също призова разпространението на актуална информация за вируса, за да се противодейства на „дезинформация и дезинформация“, която може да доведе до дискриминация.

 

Представител на СЗО също ще присъства на срещата, която ще започне в 11 часа сутринта българско време в четвъртък.

 

Повече от 45 000 души са заразени с вируса в световен мащаб, като броя на смъртните случаи е 1113, според официални данни.

Коментари ( 0 )