IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новина на деня
15:02 | 23 февруари 2020
Обновен: 05:26 | 26 март 2024

Във Варна варицелата се готви за скок

314 деца е разболяха за по-малко от месец

По материала работи: Ставри Таргов
Във Варна варицелата се готви за скок

314 деца от Варненска област се разболяха от варицела през февруари, сочат последните данни на Регионалната здравна инспекция. Те са със 102 повече в сравнение със същия период на 2018 г.

 

98 деца са се заразили с варицела през миналата седмица, като 91 от тях са от Варна, останалите – от селища в областта.

 

Подемът на заразата не може да се спре, тъй като няма имунопрофилактика. Предпазните мерки включват строг филтър в детските градини и ясли, налагане на карантина в групите, където има заболели малчугани и други.

 

Варицелата се предава по въздушно-капков път. Срещу нея няма ваксина. Най-застрашени са малчуганите в детските ясли, градини и средните училища. Тя се разпространява изключително бързо при контакт. Разпознава се по характерния обрив, наподобяващ изгоряло от мазнина.

 

Обикновено първо се появява на корема или на гърба и лицето, после се разпространява по останалата част на тялото. Преболедувал веднъж, човек остава с имунитет за цял живот. За малчуганите е по-добре да изкарат сега варицелата, за да избегнат усложнения в по-късна възраст, смятат педиатрите.

 

При скарлатината през февруари се отчита намаление. Засегнатите са общо 23-ма, като 8 от тях са пипнали заразата през миналата седмица.

 

Скарлатината е вид шарка, която протича с висока температура, типичен обрив и ангина. Поради приложението на антибиотици и невъзможност на пациентите да си изработят пълноценен имунитет се срещат повторни заболявания в 5 -10 % от случаите.

 

Заразата се разпространява предимно през есента и зимата. Източник е болният човек и здравият заразоносител. Засегнатите са предимно деца от 1 до 9-годишна възраст. Заразата се предава при кихане или кашляне.

 

Другият възможен път е играта с общи играчки или ползването на едни и същи предмети от бита. Смята се, че се заразяват не повече от 30 - 40% от контактните. Засегнатите се изолират за 10 дни от появата на обрива.

 

При поява на заболяването в детско заведение контактните от предучилищна възраст се поставят под медицинско наблюдение за 7 дни. През този период не се приемат нови подрастващи в групата.

 

Ставри Таргов

 

 

Коментари

Новини Варна