IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
16:12 | 26 февруари 2020
Обновен: 05:00 | 26 март 2024

България и Гърция задълбочават сътрудничеството си в сферите на транспорта, туризма и инвестициите

Договореностите бяха постигнати в рамките на провеждащото се в Александруполис Четвърто заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище

По материала работи: Пламен Янков
България и Гърция задълбочават сътрудничеството си в сферите на транспорта, туризма и инвестициите

Снимки правителствена пресслужба

 

 

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис бяха подписани двустранни документи в сферата на транспорта, туризма и инвестициите. Договореностите бяха постигнати в рамките на провеждащото се в Александруполис Четвърто заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на Република България и на Република Гърция.

 

 

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министърът на инфраструктурата и транспорта на Гърция Костас Караманлис подписаха Споразумение за регламентиране на железопътния трансграничен трафик. По този начин ще се улесни и ускори преминаването през железопътните гранични пунктове между двете държави, като се регламентират свързаните с това процедури. С влизането в сила на споразумението, европейските железопътни предприятия ще получат равноправни условия за извършване на трансгранични услуги. Документът е важна стъпка към цялостното интегриране на Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T).

 

Министърът на туризма Николина Ангелкова и гръцкият й колега Хари Теохарис подписаха Съвместно изявление на министрите на туризма на Република Гърция и Република България по случай четвъртия съвет за сътрудничество на високо равнище. Двете институции ще насърчават усилията на частния сектор в своите страни - хотелски асоциации, специализирани камари, национални асоциации на туроператорите и на туристическите агенти, стартиращи компании и др., за активно сътрудничество и осъществяване на съвместни инициативи, както и в дейностите за промотиране на общи продукти за далечни пазари. Страните ще работят за подготовка и провеждане на общи туристически събития по повод 140-годишнината на дипломатическите отношения между България и Гърция. Декларира се и готовност за сътрудничество в подотраслите на туризма, които представляват специализиран интерес - културен, религиозен, конгресен, зимен, морски, екотуризъм и др., с фокус върху принципите на устойчивото им развитие. В документа се посочва също, че всяка от страните ще сформира работна група, която да провежда мониторинг върху напредъка на областите по Програмата за съвместни действия в областта туризма за периода 2020-2022 г.

 

 

Подписан беше също Меморандум за сътрудничество между Българската агенция за инвестиции /БАИ/ и Ентерпрайз Грийс. БАИ и Ентърпрайз Грийс взаимно ще си сътрудничат при осъществяването на дейности за насърчаване на инвестициите, включващи подпомагане при реализацията на инвеститорски посещения, размяна на покани за бизнес форуми, търговски и инвестиционни изложения и други промоционални дейности. В Меморандума се предвижда БАИ и Ентърпрайз Грийс да бъдат партньори в областта на привличането на инвестиции и реализация на нови инвестиционни проекти, като предоставят реални възможности за разширяване на бизнес контактите между потенциални инвеститори от България и Гърция. Цели се взаимно подпомагане при кандидатстване по общи европейски проекти. Двете страни поемат задължения за обмен на информация, свързана с възможностите за инвестиране и развитието на нови бизнес партньорства.  От българска страна документът беше подписан от изпълнителния директор на БАИ Стамен Янев, а от гръцка – от председателя на Ентерпрайз Грийс Грегори Димитриадис.

Коментари

Новини Варна