IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
08:15 | 20 март 2020
Обновен: 03:19 | 16 април 2024

Ген. Мутафчийски: 4 са случаите на COVID-19 във Варна

112 са общо заразените в страната

По материала работи: Слав Велев
Ген. Мутафчийски: 4 са случаите на COVID-19 във Варна

4 са случаите на COVID-19 във Варна. Общо заболелите в страната са 112. Това обяви на брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Мутафчисйки.

 

От Снощи са били направени 56 проби и 5 от тях са положителни, става ясно от думите на началникана Оперативния щаб.

 

У нас вече има редица градове, в които има заразени. Във Варна вече има четирима болни, същия брой са и в Плевен. Ловеч и Лом са с по 1 болни, в Благоевград и Бургас са двама. В Смолян има трима заразени.

 

Генерал Мутафчийски изрази надежда тази вечер да е излезе и отрицацателен тест за COVOD-19 на първия излекуван.

245 000 са заразените по света, обясни още началникът на оперативния щаб. От съседните на нас страни в Гърция има около 500 души, в Северна Македония около 50. Сърбия и Хърватия имат около 100.

 

В Турция само за вчерашния ден са обявени 68 случая и така заразените там са 359.

 

Ген.-майор Мутафчийски посочи, че хлорохиновия фосфат, за който се твърди, че е ефективен в борбата с COVID-19, не е разрешен за употреба у нас, пише Dnes.bg.

 

"Той трябва да се активира от определена болнца, в случая - ВМА. От онзи ден е задействана процедурата за набавяне на този медикамент. Аз не бих го използвал. Той е от група с препоръчани медикаменти и влиза в групата на възможните лекарства, които могат да спомагат лечението. Изяснява се дали е възможно доставката на суровини", заяви Мутафчийски.

 

"Пациентите в Габрово и Плевен са оздравяващи. Тези пациенти трябва да се докажат, че са изчистени от вируса. Това става с 2 проби за 24 часа. Има описани случаи до 37 дни изчистване", каза още той.

 

Шефът на Оперативния щаб посочи, че засега мерките, взети против разпространението на вируса в София, дават ефект. Все пак има готовност да се забрани излизането и в София.

Коментари

Новини Варна