Президентът наложи вето на част от Закона за извънредното положение(Обновена)
Гладът ще надделее над страха, последствията ще са разрушителни
Публикувана: 22 Mar 2020 | 12:17

Президентът Румен Радев налага вето върху част от текстовете на Закона за извънредното положение. Това обяви той на извънреден брифинг, като призова правителството да побърза с нови конкретни и адекватни мерки за борба с коронавируса.

 

"Самият закон обрасна с предложения, които нямат пряко отношение в борбата с коронавируса", каза Румен Радев. "Ние имаме бъдеще и след коронавируса и от нашия разум, действия и солидарност днес зависи какво ще е то", посочи той.

 

"Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава. Важна е отговорността – ограничаването на контактите, предпазните средства, обществената солидарност с акцент за опазване на възрастните хора", каза Радев.

 

Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта, посочи държавният глава. Липсата на кадри и оборудване в здравната система и дефицитите се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и кризата, подчерта той в обръщението си.

 

Законът атакува последните остатъци на свободата на словото. Няма дефиниция на това какво е фалшива информация, а българите ги грози затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензури в динамична обстановка, посочи Радев.

В момента в света протичат паралелно две кризи. Първата е здравната, породена от коронавируса. Втората е икономическа и социална, породена от мерките за борба срещу вируса, подчерта той. "Икономическата криза засега се пренебрегва, тя е на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване.

 

Те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа. Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, изпадналите във фактическа безработица, отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашия бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри", каза президентът.

 

"Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи напрежение в бъдеще. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни. Затова правителството следва неотложно да разгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите", каза още той.
Спекулата с най-необходимото – дезинфектанти и лични предпазни средства, руши доверието в обществото, изтъкна Радев.

 

Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки, но те не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане понижаването на цените на топлоенергията и горивата, сезонното намаление на редица стоки. Така предложеният модел за борба със спекулата прави невъзможен вносът на животоспасяващи лекарства и други стоки, чиято цена на световния пазар се повишава, смята той.

 

В такъв момент въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменява употреба на сила извън правомощията в Конституцията, трябва да се минимизира риска, предвид че се игнорира ролята на върховния главнокомандващ.

 

Народното събрание прие късно в петък закона за извънредното положение, в който се предвижда армията да се включи в прилагането на противоепидемичните мерки в страната. Хората под карантина ще бъдат следени чрез мобилните им телефони, забраняват се посещенията в спортни и игрални зали, молове, ресторанти, барове и други търговски обекти.

 

Работодателите ще могат да пуснат в платен отпуск своите служители без тяхното съгласие за до половината от дните. Спират да текат сроковете по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, с изключение на тези по наказателни дела.

 

Спира се обявената публична продан от държавните и частни съдебни изпълнители до отмяната на извънредното положение. Увеличават се някои срокове за плащане на сметки и данъци, въвежда се и контрол на цените.

 

Investor.bg

Коментари ( 0 )