IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
12:17 | 22 март 2020
Обновен: 09:34 | 28 март 2024

Президентът наложи вето на част от Закона за извънредното положение(Обновена)

Гладът ще надделее над страха, последствията ще са разрушителни

По материала работи: Ставри Таргов
Президентът наложи вето на част от Закона за извънредното положение(Обновена)

Президентът Румен Радев налага вето върху част от текстовете на Закона за извънредното положение. Това обяви той на извънреден брифинг, като призова правителството да побърза с нови конкретни и адекватни мерки за борба с коронавируса.

 

"Самият закон обрасна с предложения, които нямат пряко отношение в борбата с коронавируса", каза Румен Радев. "Ние имаме бъдеще и след коронавируса и от нашия разум, действия и солидарност днес зависи какво ще е то", посочи той.

 

"Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава. Важна е отговорността – ограничаването на контактите, предпазните средства, обществената солидарност с акцент за опазване на възрастните хора", каза Радев.

 

Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта, посочи държавният глава. Липсата на кадри и оборудване в здравната система и дефицитите се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и кризата, подчерта той в обръщението си.

 

Законът атакува последните остатъци на свободата на словото. Няма дефиниция на това какво е фалшива информация, а българите ги грози затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензури в динамична обстановка, посочи Радев.

В момента в света протичат паралелно две кризи. Първата е здравната, породена от коронавируса. Втората е икономическа и социална, породена от мерките за борба срещу вируса, подчерта той. "Икономическата криза засега се пренебрегва, тя е на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване.

 

Те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа. Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, изпадналите във фактическа безработица, отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашия бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри", каза президентът.

 

"Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи напрежение в бъдеще. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни. Затова правителството следва неотложно да разгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите", каза още той.
Спекулата с най-необходимото – дезинфектанти и лични предпазни средства, руши доверието в обществото, изтъкна Радев.

 

Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки, но те не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане понижаването на цените на топлоенергията и горивата, сезонното намаление на редица стоки. Така предложеният модел за борба със спекулата прави невъзможен вносът на животоспасяващи лекарства и други стоки, чиято цена на световния пазар се повишава, смята той.

 

В такъв момент въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменява употреба на сила извън правомощията в Конституцията, трябва да се минимизира риска, предвид че се игнорира ролята на върховния главнокомандващ.

 

Народното събрание прие късно в петък закона за извънредното положение, в който се предвижда армията да се включи в прилагането на противоепидемичните мерки в страната. Хората под карантина ще бъдат следени чрез мобилните им телефони, забраняват се посещенията в спортни и игрални зали, молове, ресторанти, барове и други търговски обекти.

 

Работодателите ще могат да пуснат в платен отпуск своите служители без тяхното съгласие за до половината от дните. Спират да текат сроковете по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, с изключение на тези по наказателни дела.

 

Спира се обявената публична продан от държавните и частни съдебни изпълнители до отмяната на извънредното положение. Увеличават се някои срокове за плащане на сметки и данъци, въвежда се и контрол на цените.

 

Investor.bg

Коментари

Новини Варна