IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
14:16 | 6 април 2020
Обновен: 10:39 | 25 март 2024

Болниците ще получават 85% от средномесечната заработка в периода на кризата

Горанов обаче бе категоричен, че новият модел е съгласуван с Българския лекарски съюз

По материала работи: Пламен Янков
Болниците ще получават 85% от средномесечната заработка в периода на кризата

НЗОК готви механизъм, според който финансирането на болниците ще се сведе до 85% от заработката им. Това обясни финансовият министър Владислав Горанов по време на дебатите по приемането на второ четене на актуализацията на държавния бюджет за 2020 г.
 

По думите му лимитирането в дейността трябва да доведе и до елемент на спестяване заради обстоятелството, че не е извършена реална медицинска дейност. Горанов обаче призна, че ограниченията, които се наложиха за болниците и в извънболничната помощ, ще доведат до по-малка заработка по време на кризата.
 

„Тази заработка няма да бъде отчетена при финансирането на лечебните заведения в периода на кризата“, уточни Горанов. „Защо 85%? Защо не 100%? Направена е преценка, че лимитирането в дейността би следвало да доведе до някакъв елемент на спестяване от клиничните пътеки, заради обстоятелството, че всъщност не е извършвана реална медицинска дейност в тези лечебни заведения”, обясни министърът на финансите.


КТ „Подкрепа“ предлага допълнителни 30 дни платен отпуск за определени групи работници
 

От БСП отправиха критики към властта, че не отпуска средства за болниците, които ще оцелеят трудно. Филип Попов даде за пример напускането на всички лекари от болницата в Белоградчик, което, по думите му, означава, че лечебното заведение ще бъде закрито. 
 

Според Георги Йорданов от БСП  болниците няма да могат да изпълнят изискванията на НЗОК, няма да могат да изпълнят обема дейности и ще последват фалити не само на общински, но и на държавни.
 

Горанов обаче бе категоричен, че новият модел е съгласуван с Българския лекарски съюз (БЛС) и предстои да бъде въведен след преподписване на Националния рамков договор (НРД). В момента темата се обсъжда и на заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
 

Така ще се гарантира функционирането на лечебните заведения и временно ще се дерогира принципът, на който обичайно в нормално положение функционират договорните партньори на НЗОК, уточни още финансовият министър.
 

Дебатите по актуализацията на бюджета продължават. С промяната, свързана с актуализацията на бюджета, се предвижда увеличаване на максималния размер на дълга, който може да бъде поет през тази година до 10 млрд лв.
 

Предстои да бъде обсъдена и възможността за кредити за малки предприятия до 100 000 лв, също за безлихвени кредити за самонаети лица до 1500 лв. месечно. 
 

Вчера стана ясно, че мярката 60 към 40 ще обхване не само основното възнаграждение, но и осигурителната тежест, която поемат работодателите, но гласуването на този текст също тепърва предстои.  


Investor.bg
 

Четете още: Росен Желязков: Автобуси има, пътници - не

Коментари

Новини Варна