IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
15:52 | 27 май 2020
Обновен: 13:56 | 17 април 2024

Напредват ремонтните дейности на Аспаруховия мост във Варна

В началото на юни ще стартира и работата по пътните връзки за и от кв. „Аспарухово“ по път I-9 Варна-Бургас

По материала работи: Ставри Таргов
Напредват ремонтните дейности на Аспаруховия мост във Варна

Напредват ремонтните дейности по съоръжение 6 на Аспаруховия мост във Варна, които започнаха на 11 май т.г. , съобщават от АПИ.

 

Строителите работят усилено по монтажа на новата дилатационна фуга на мостовото съоръжение. Извършват се дейности по усилване на стоманобетонната плоча и направата на нови тротоарни конзоли.

 

Ще се ремонтира нарушеното бетоново покритие и корозирала армировка по гредите. Предстои цялостна обработка със защитна система на всички бетонови повърхности срещу карбонизация на бетона с цел повишаване устойчивостта му при външни въздействия.

 

Ще се ремонтират пътната плоча, ригелите и колоните на съоръжението. Мостът ще е с нова хидроизолация, отводняване и асфалтобетонова настилка на пътното платно, с нови тротоари и парапети.

 

В началото на юни ще стартира и работата по пътните връзки за и от кв. „Аспарухово“ по път I-9 Варна-Бургас.

 

Индикативната стойност на ремонтните дейности е близо 1,6 млн. лв. Средствата са от бюджета на АПИ. Строителните работи се изпълняват от пътноподдържащото дружество, с което агенцията има договор по ЗОП за поддържане на републиканските пътища в област Варна.

 

Фирмата изпълнител работи изключително мобилизирано, за да завърши ремонта преди старта на активния летен сезон. Срокът за изпълнение на предвидените работи е 45 дни – до края на юни т. г.

 

Строителните дейности са част от поетапното обновяване на Аспаруховия мост, което започна през 2016 г. Естакадата се състои общо от 11 съоръжения и е в експлоатация от 1976 г. Основна връзка е на ж. к. „Аспарухово“ с останалите квартали от община Варна. Досега са обновени съоръжения 1, 2, 3, 4 и 5 на Аспаруховия мост и са вложени над 6,2 млн. лв.

 

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна