IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
10:04 | 28 май 2020
Обновен: 05:19 | 24 април 2024

Доц. Кунчев: Не можем да се заразим с коронавирус в морето

Все още не можем да даряваме кръвна плазма с антитела

По материала работи: Слав Велев
Доц. Кунчев: Не можем да се заразим с коронавирус в морето

Морската вода не е добра среда за развитие на вируса и оттам не може да се заразите, но при контакт с други хора е напълно възможно. Това заяви държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, по време на традиционния брифинг за разпространението на пандемията от COVID-19, който в четвъртък се провежда в разширен мащаб, с право на въпроси от журналисти.

 

На въпрос дали Националният кръвен център набира донори на кръвна плазма с антитела и дали има доброволци, както беше обявено преди месец, главният държавен здравен инспектор доц. Кунчев съобщи, че има доброволци, но в момента Министерството на здравеопазването оборудва лабораторията за целта. „Ползването на плазма не касае само коронавируса, така че лабораторията ще влезе в употреба дори и след епидемията“, допълни доц. Кунчев.

 

На въпрос за болницата в Пазарджик, чието интензивно отделение не работи, а болните са релокирани в Пловдив, доц. Кунчев обясни, че до десет дни болницата ще се върне към нормалната си работа.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна