IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
15:06 | 1 юни 2020
Обновен: 01:01 | 19 април 2024

Знаци за винетки объркват шофьорите във Варна

Подобни табели има по пътя за Тополи и този за курортните комплекси

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Радио Варна

Множество пътни знаци за дължима винетна такса са разположени по пътищата, които влизат в обхвата на община Варна и за които не се дължи такса. В това чило и заявените отсечки в края на 2019 и началото на тази година, които ще бъдат прехъврелни на стопанисване от АПИ на общините.

 

Такива знаци могат да бъдат видени по пътя за курортните комплекси, в обхвата на район "Приморски" и по пътя за с. "Тополи", което също попада в границите на община Варна.

 

Винетка не са дължими по тези пътища. Ситуацията важи и за село Тополи, в отсечката от изхода на Варна до кръстовището с пътя за новите гробища, въпреки че отскоро има поставен знак, който указва това.

 

Слушател на радио Варна сигнализира, че е поставен знак „Д25.1- За използването на пътя се изисква платена винетна или ТОЛ такса”. Същото потвърди за радио Варна и Румен Илиев, директор на Областно пътно управление-Варна. „Знакът е поставен  заради ТОЛ таксата, а не заради винетката, такива са изпратили от  Агенция „Пътна инфраструктура” и затова такива сме сложили”, обясни Румен Илиев.

 

На въпроса как хората да разберат това от знака, директорът каза, че е излязъл три дни в отпуск и сега не може да обясни повече.

 

Поставеният знак е в противоречие на споразумението с АПИ за освобождаването от винетка за 2020 година на 6 пътни участъка от републиканската пътна мрежа в област Варна.

 

Тези участъци са:
 

-участък от републикански път от I-9 от изхода на град Варна до КК "Златни пясъци" (обръщач след отбивка на пречиствателна станция Златни пясъци);

-участък от републикански път I-2 (пътят за село Тополи) - от изхода на град Варна до кръстовището с пътя за новите гробища;

-участък от републикански път III-2008 – продължението на ул. „Девня“ в посока село Казашко;

-участък от републикански път III -9004 - пътят за село Константиново и за Звездица;

-участък от републикански път III - 902 - от изхода на град Варна до разклона на с.о. Добрева чешма (пътят за село Кичево);

-участък от АМ "Хемус" - от изхода на град Варна до пътен възел "Летище“.

Коментари

Новини Варна