IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
10:42 | 30 юни 2020
Обновен: 17:39 | 3 март 2024

Край на сагата с бездомните кучета във Варна

Фондация „Лъки Хънт“ ще поеме грижата за хилядите псета по улиците на града

По материала работи: Слав Велев
Снимки: Общински съвет - Варна

Край на дългогодишната сага и надяваме се и на проблемите с безконтролните бесзтопанствени кучета във Варна. Това става възможно с решението на местния парламент в града Фондация „Лъки Хънт“ да поеме грижата за бездомните псета в морската столица. След дълга дискусия съветниците от ПК „Обществен ред и сигурност“ дадоха положително становище Община Варна и неправителствената организация да подпишат договор за съвместна дейност, но окончателното решение ще бъде взето от Общинския съвет. 

Двете страни ще обединят усилията си за постигане на целите в Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета. Сред тях са намаляването на бездомните четириноги по ефективен начин чрез масова кастрация и установяване на контрол върху популацията на домашни кучета. Друга цел е да се увеличи информираността, отговорността и активността на гражданите при отглеждане на кучета у дома.

 

За осъществяване на съвместната дейност Община Варна ще участва с финансови средства в размер до 200 000 лева с ДДС. Разчетите, които ще бъдат подробно дискутирани на предстоящо заседание на ПК „Финанси и бюджет“, са на база 400 кастрации при престой в приюта 4 дни и освидетелстване на 30 агресивни кучета. В сумата са калкулирани също разходите за 100 кучета, настанени в приюта за 90 дни, и отглеждане на бебета до 3-месечна възраст.

 

Общината ще предостави на фондацията хале 2 от общинския приют за безстопанствени животни в с. Каменар за ползване при необходимост и за провеждане на кампанийни мероприятия от фондацията за срока на договора.

 

На вчерашното заседание стана ясно, че част от природозащитните организации във Варна подкрепят решението на общината да осъществява съвместна дейност с „Лъки Хънт“. Техни представители изказаха мнение, че фондацията има необходимия опит и капацитет да се справи с бездомните кучета.

 

Миналата седмици членовете на комисията посетиха приюта на „Лъки Хънт“ край Девня, за да се запознаят на място при какви условия се отглеждат безстопанствените животни. Те изразиха задоволство от видяното и споделиха, че базата им е на европейско ниво.

 

Съветници попитаха какво се случва с кучкарника в Каменар. Тъй като отсъстваше представител на администрацията, който да отговори, въпросът ще бъде поставен отново на друго заседание на комисията.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна